Касае се за ОПГ, създаден през периода 2017-2021 година. Целта на групата е да добива парични средства по незаконен начин, пране на пари и измами. С изготвения обвинителен акт са предадени 8 лица на съд за това, че са участвали и ръководили ОПГ, като едно от лицата е само съучастник по повод две от извършените от тях измами. 

Това заяви на специален брифинг говорителят на Специализираната прокуратура (СП) прокурор Христо Кръстев. 

Наказанията, които се предвиждат са от 5 до 15 за лидерите на групата и от 3 до 10 за участниците. Най-тежкото наказание за престъплението измама, което се предвижда в закона, е лишаване от свобода от 3 до 10 години и конфискация до една втора от имуществото на виновното лице.  

Лицата Й.М (Йордан Моллов) и К.Д. (Кирил Джабаров) са се познавали от дълго време и са имали познания в инвестиционно посредническата дейност, уточни той. 

Те са управлявали търговско дружество, известно в публиката като "Глобал Маркетс", което бе обект на множество разследващи репортажи на "Господари на ефира". Лицензът е бил отнет през 2014 година, но обвиняемите са решили да продължат дейността му с цел лично облагодетелстване. 

За целта те са създали мрежа от търговски дружества, които са били управлявани от ръководителите на ОПГ. След това чрез служители, които не са били наясно с дейността на дружеството, са се обаждали на граждани и са им предлагали да участват в инвестиционно посредническа дейност, с които да се извършват инвестиционни сделки, продължи да разкрива схемата на измамниците Кръстев.

След като лицата се съгласят да участват, са им предлагани договори, с които са били въвеждани в заблуждение, че търговските дружества с които работят, имат лиценз от КФН.  Така те са били заблуждавани, че парите им ще бъдат употребени за валутни и финансови сделки на борсата. 

След подписването на договорите те са превеждали сумите. След това посредством много финансови операции парите по сметките на търговските дружества са били превъртани и теглени на каси от поставени лица и предавани на лидерите на ОПГ. 

Наложени са запори за около 2 милиона лева на сметки на лидерите на ОПГ. Има и възбрани върху техни имоти.  Към момента те са предадени за 19 пострадали лица, като щетите са около 4 милиона лева, съобщиха още от Специализираната прокуратура.