Окръжен съд-Благоевград  потвърди, че Георги Трайков -баща на двете убити деца в Сандански, е упражнявал домашно насилие над жена си Кристина Дунчева. След разпит на 6 свидетели и писмените показания на Дунчева и Трайков, окръжните съдии прецениха, че молбата за защита на Кристина Дунчева е основателна, пише struma.com. 

Мерките за защита са потвърдени и Трайков има забрана да я доближава за срок от 1 г. - до 15 януари 2022 г.   

Съдът е категоричен, че психическият тормоз, упражняван от Трайков към Кристина, е форма на домашно насилие.

Припомняме, че през ноември миналата година 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Майка им Кристина Дунчева бе арестувана и обвинена в жестокото убийство, изпаднала в крайно неадекватно състояние.    

Окръжният съд в Благоевград отмени решението на Районен съд – Сандански в частта, с която Георги Трайков е осъден да заплати глоба 1000 лв, и потвърди решението изцяло в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на жена си Кристина Дунчева. 

Тричленен състав на Окръжен съд - Благоевград прецени, че наложената глоба на Трайков в максимален размер от 1000 лв. е несъответна, заради това, че той не е осъществил физическо насилие. Магистратите редуцираха размера на глобата до 500 лв. В останалата част първоинстанционното решение е потвърдено изцяло. 

Пред Окръжен съд – Благоевград делото е образувано от Трайков чрез въззивна жалба, в която той посочва, че според него първоинстанционното решение е незаконосъобразно и необосновано, освен това защитата на жалбоподателя намира, че решението е постановено в противоречие със събраните доказателства по делото. 

 От събраните по делото доказателства, Окръжният съд прие за безспорно, че от известно време преди 5 октомври 2020 г. отношенията между Кристина и Георги са се влошили. Данните по делото, сочат, че още сутринта на 5 октомври 2020 г. те са се скарали, а поведението на Трайков излязло извън обичайното на ежедневния живот с друг човек. 

Според съда установено е, че по отношение на Кристина, той е отправил заплаха за физическо унищожение, което следва да се третира като акт на психическо насилие. Това е основание да се приеме и молбата й за основателна. Според магистратите не се установява Трайков да е осъществил физическо насилие същия ден. 

Бащата на убитите деца от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно насилие срещу жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от Районния, и от Окръжния съд.

"Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие", категорични са съдиите. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В момента Кристина Дунчева е в психиатрична клиника.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ