6 деца лежат в затворническото общежитие за непълнолетни във Враца заради убийства, грабежи или кражби. Това съобщава "Телеграф", позовавайки се на данни от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното ведомство.

Три от тях излежават присъди, а другите три са подсъдими. Децата убийци са 2. Останалите лежат за по-леки престъпления. Освен тях има и едно момиче, което е осъдено за кражби. Девойката е настанена в Сливен, където се намира и женският затвор.

Преди 10-ина дни България отново настръхна от жестокостта на три хлапета, които бяха задържани заради убийството на свой роднина в село Гъмзово. Причината за зверството - шише с ракия за 6 лева, която децата не харесали.

Развитие

През последните няколко години едни от най-жестоките убийства у нас бяха извършени именно от непълнолетни. Някои от осъдените вече пораснаха и бяха преместени в затвори за възрастни из страната, а други дори вече са на свобода.

Именно такъв е случаят с Иван Иванов, който през 2018 г. закла 11-годишната Никол в асансьор в кооперация в бургаския квартал „Меден рудник“. Тийнейджърите трябвало да се качат на покрива, за да пушат наргиле. В асансьора обаче момчето понечило да целуне Никол, но тя го отблъснала. Това го вбесило и той я наръгал с кухненски нож във врата. По време на убийството Иван е на 15 години.

Той бе осъден на 6 години затвор, които е излежал в края на миналата година и вече е свободен гражданин, съобщиха от ГДИН.

Големи

Друго жестоко убийство, което ни потресе с нечувана жестокост, е това на Андреа от Галиче. Момичето било бито, изнасилено и наръгано от 17- годишния тогава Аксел Олеков. Мотив за жестокостта - отново отказани ласки. Заради убийството на Андреа Аксел отнесе 18 години решетки.

Тъй като Олеков вече е навършил пълнолетие, той е бил преместен в затвор за възрастни в Плевен. Въпреки че има да плаща кръвнина, Аксел не работи в затвора. За сметка на това е решил да се ограмоти. От есента на миналата година той е записан като ученик, съобщиха от ГДИН.

Братски

Да продължи образованието си е решил и друг осъден за убийство, отнел живот още като дете - Станислав Митков.

През 2017 г. той и брат му Осман Юсуфов изнасилили, ограбили и убили 67-годишната Копринка Маринова в дома й в Провадия. Няколко дни преди убийството Копринка повикала Осман и Станислав да й пренесат дърва за огрев срещу 20 лева. Братята обаче решили да я ограбят. Нахвърлили се върху нея - изнасилили я, разбили й главата и я душили. Като приключили, отмъкнали от дома й 69 лева и избягали.

През 2020 г. Станислав е осъден на 10 години решетки, а Осман - на 8 г. Към момента на убийството първият е 16- годишен, а вторият - на 14 г. Сега и двамата вече са пълнолетни. Настанени са в различни затвори - съответно Враца и Варна, и не работят. За сметка на това имат куп нарушения на вътрешния ред на пандиза.

Душманите на таксиджията Валери топят присъди с работа

Осъдените за убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов край русенското село Николово - Николай Василев и Деян Цветанов, пък са решили да топят присъдите си с труд, съответно в Стара Загора и в Белене. Николай е осъден на 11 години затвор, а Деян - на 10 г.

През март 2017 г. 17- годишните тогава тийнейджъри ограбили и убили Валери. Те наели таксито и когато стигнали на глуха улица, поискали парите от шофьора. Той отказал да ги даде, а те го заклали и му отмъкнали 60 лева. По закон два работни дни се считат за три излежани. Ако двамата продължават да полагат труд, след около 5 години ще бъдат свободни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук