Врайона на Гьобекли тепе и Карахан тепе, едни от най-старите неолитни археологически обекти в света, са направени нови, изключителни открития. Според археолозите тези открития са "революционни за целия свят", пише Essanews.com.

"Каменните хълмове" (Taş Tepeler) е проект, в рамките на който се провеждат разкопки на девет места. Турското министерство на културата и туризма съобщи, че в средата на октомври в Турция са открили най-голямата скулптура от неолита, изобразяваща човек и статуи на животни.

В Карахан тепе е открита впечатляваща статуя на мъж с размери 2,5 м, вградена върху пиедестал и изобразяваща лице с реалистично изражение. Намерената статуя може да се счита за един от най-прекрасните примери на праисторическо изкуство в света.

На същия обект археолозите се натъкнали и на скулптура на лешояд, поставена върху предната част на постамента. Те открили и каменни плочи.

Първата рисувана находка

Освен това в Гьобекли тепе е открита статуя на глиган в естествен размер, изработена от варовик. Тази скулптура е първият изрисуван пример за статуя на животно с такъв размер, открита от неолита до наши дни. По повърхността ѝ са запазени следи от червен, бял и черен пигмент.

Статуята на глигана е разположена на пиедестал. Тя е украсена с барелефи, включващи N-образен символ, полумесец, две змии и три човешки лица или маски.

Разкопките в Гьобекли тепе започват още през 1995 г. Бързо са открити множество находки, сред които колони, украсени с животински мотиви и геометрични рисунки, скулптури на хора и животни, инструменти, изработени от камък и кост, както и останки от растения и животински кости. Колекцията от находки непрекъснато се увеличава.

От векове насам в Турция се провеждат многобройни разкопки и проекти за реставрация в райони с историческо значение. Всички те са насочени към опазване на културното наследство.

Понастоящем Турция е световен лидер по отношение на този вид работа. Прогнозите са, че до края на 2023 г. броят на провежданите разкопки и археологически проучвания в тази страна ще нарасне до 750.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук