Сутринта на 11 април Руската федерация унищожи напълно Триполската ТЕЦ край Киев с най-новата крилата ракета Х-69. За това свидетелстват откритите отломки, съобщава Defense Express.

Според получената информация обсегът на изстрелване на руските ракети е около 400 километра. Този параметър надвишава известните оценки на обхвата на Х-69 от 300 км като следваща итерация на Х-59МК2.

Това не е първият път, когато тази ракета се използва за атака срещу Украйна. През февруари тази година вече беше споменато, че Руската федерация започна да удря цели в Украйна с тях и имаше единични случаи на използване през 2023 г.

По-късно тази неофициална информация беше потвърдена благодарение на публикацията на Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза (КНИИСЕ) за изследването на останките на Х-69.

Заслужава да се отбележи, че X-69 е руска дозвукова крилата ракета за тактически самолети. Пуска се от самолети Су-34 и Су-35. В същото време тя трябва да стане основната крилата ракета за Су-57.

Досега наличните данни за ракетата сочеха обсег до 290 км, но на практика той се оказа по-голям. Теглото на бойната глава е обявено в рамките на 310 кг.

Системата за насочване на ракетата, според декларациите, е подобна на X-101 - сателитна навигация с шумоустойчиви антени "Комета-М“, както и инерционна. Основната й характеристика е възможността за свръхнисък полет на височина от 20 метра, което е по-ниско от възможностите на X-101.

Интересно е също, че въпреки че ракетата е дозвукова и има по-малка бойна глава от хиперзвуковата Х-47М2 "Кинжал“, използването й за удар по Триполската ТЕЦ може да се счита за по-лошо за Украйна, пише "Фокус".

Резултатът от удара предполага, че тя може да пробие изчерпаната украинска противовъздушна отбрана. Второ, изстрелването на ракета от самолет елиминира характерната особеност на мащабните ракетни атаки, когато се записва излитането на стратегически бомбардировачи Ту-95МС и МиГ-31К.

А изстрелването й от Су-34 или Су-35 може да означава по-широко разпространение поради по-големия брой носители. Но това е възможно, ако се установи масово производство в Русия.

Обхватът на ракетата от 400 км е достатъчен за унищожаване на значителен брой обекти на територията на Украйна от тактическа авиация, която може да се приближи до границата или фронтовата линия на разстояние от 50-70 км.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук