Противовирусният препарат "Ремдезивир", който бе разглеждан като възможно средство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, се провали при клиничните тествания. Това предаде в. "Файненшъл таймс".


Изданието на свой ред се позовава на публикация, появила се за известно време на сайта на Световната здравна организация (СЗО).

В статия на британското издание се казва, че при направените в Китай клинични тествания е станало ясно, че препаратът не подобрява състоянието на болните и не намалява броя на патогенните микроорганизми в кръвта им. Според "Файненшъл таймс" в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци са получили "Ремдезивир".

Употребата на препарата при част от пациентите е довела и до страничен ефект, като при 18 от тях се е наложило подаването на медикамента да бъде прекратено.

"Файненшъл таймс" цитира изявление на Световната здравна организация, в което се казва, че информацията за направените тествания, която е в етап на експертна оценка, е била публикувана на сайта на СЗО погрешка.

"Черновата бе предоставена на СЗО от авторите на изследването, бе публикувана случайно на нашия сайт и бе изтрита веднага, щом забелязахме грешката", заяви базираната в Женева организация.

Компанията, разработила "Ремдизивир", "Гилеад сайънсис", заяви, че клиничните изпитания са били направени при некоректни условия.

"Важно е да се отбележи, че поради предсрочното прекратяване на изследването заради малкия брой доброволци то не придоби достатъчен мащаб, за да направи възможно правенето на статистически значими изводи", изтъква компанията в изявление, цитирано в статията на "Файненшъл таймс".

Досега се смяташе, че "Ремдезевир" може да помогне в борбата с епидемията. Турция лекува пациенти с COVID-19 с преливане на кръвна плазма Американският фармацевтичен гигант, който произвежда лекарството, веднага оспори резултатите.

СЗО каза, че данните все още са предварителни, но изследването сочи, че при лекуването на пациенти с този или с други медикаменти смъртността на практика била еднаква.

 По последни данни пандемията от новия коронавирус е отнела живота на най-малко 186 462 души от появяването си през декември в Китай, предаде Франс прес, като се позова на официални данни.

Случаите на заразяване са над 2 675 050 в 193 страни и територии. От тях 708 400 се смятат за оздравели.

Починалите през изминалото денонощие са 4576, а новите случаи на заразяване са 68 017.

Страните с най-много нови смъртни случаи са Великобритания (616 смъртни случая), Съединените щати (595) и Франция (516).

Съединените щати са най-тежко засегнатата от коронавируса страна както по брой заразени (856 209), така и по брой на смъртните случаи (47 178). Втората най-засегната страна е Италия със 189 973 заразени и 25 549 смъртни случая. След тях се нареждат Испания (213 024 заразени, 22 157 смъртни случая), Франция (158 183 заразени, 21 856 смъртни случая) и Великобритания (138 078 заразени, 18 738 смъртни случая).

В Китай, където в края на декември започна пандемията, заразените са общо 82 798, а смъртните случаи - 4632.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!