Белият дом най-накрая официално обяви отпускането на две партиди военна помощ за въоръжените сили на Украйна в размер на $1,85 млрд. Освен всичко друго, Украйна ще получи модерни американски зенитно-ракетни системи Patriot, за което официален Киев настоява през последните няколко месеца, пишат западни медии.

Обемите на доставките са относително малки - само един ракетен дивизион. Въпреки това, както отбелязват в разговор с IA REGNUM експерти, които анализират хода на доставките на западни оръжия за въоръжените сили на Украйна, проблемът с доставките на системи за противовъздушна отбрана на НАТО трябва да се разглежда по-глобално.

Според военните експерти една по-глобална тема е останала незабелязана на фона на разговорите за Patriot. НАТО като цяло преформатира украинската ПВО според собствените си стандарти. Това се дължи на чисто практическа необходимост: в Украйна не се произвеждат зенитни ракети за съществуващите системи, а в съветско време всичко необходимо за ПВО се произвеждаше на територията на РСФСР.

Системите в съветски стил се заменят, така че на въоръжените сили на Украйна да могат да доставят боеприпаси, които НАТО може да произвежда / получава от складове. И това е по-лесно, отколкото да се постигне споразумение със страни, които имат съветски системи за противовъздушна отбрана в някакво значително количество.

Не само "Патриоти" се доставят в Украйна. В четвъртък, 22 декември, френските власти официално обявиха предаването на зенитни системи Crotale на въоръжените сили на Украйна. В този случай можем да говорим не само за отделни доставки, но и за преформатиране на украинската ПВО като такава.

Съветските системи за малък, среден и голям обсег на действие се заменят с плюс или минус аналози на НАТО. Както отбелязват военните експерти, за да опростим нещата, американските системи за противовъздушна отбрана Avenger, доставени на ВСУ, са (по отношение на техническите характеристики и естеството на изпълняваните задачи) като нашите Стрела-10, HAWK и Crotale - това е плюс или минус нашия Тор, само че по-лош, а NASAMS и IRIS-T са западният отговор на системата за противовъздушна отбрана Бук.

Добавете към това германските инсталации Gepard, които са почти копирани от нашата Тунгуска, и ще получите пълно преформатиране на украинската ПВО на всички нива наведнъж. Дългата ръка е Patriot, ПВО със среден обсег - IRIS-T и NASAMS, ПВО с малък и близко-среден обсег са Hawk, Crotale, Avenger и Gepard.

По мнението на експертите, самите системи за ПВО на НАТО са по-лоши от нашите. Причината за това е, че за НАТО на първо място е важна стратегията за овладяване на въздуха, в която на ПВО принципно се отрежда второстепенна роля.

В СССР противовъздушната отбрана е разработена именно с цел да се попречи на самолетите на НАТО да доминират във въздуха. Така че определено не си струва да чакаме тук качествена промяна на ситуацията в полза на Въоръжените сили на Украйна.

Но има и други аспекти. Първо, с прехода към западни модели системи за противовъздушна отбрана украинската армия като цяло премахва всички проблеми с ремонта / поддръжката и производството на боеприпаси за себе си.

Второ, за въоръжените сили на Украйна се решава въпросът с насочването и целеуказването, тъй като техните системи за ПВО ще бъдат интегрирани в информационната система на НАТО. Това се отнася за целеуказване от самолети за радиоелектронно разузнаване на НАТО, които, между другото, активно кръжат по границите, както и от разузнавателните дронове.

В обобщение: новите доставки няма да позволят на Украйна да свали всички ракети наведнъж, въпреки очакванията на Киев. Но те ще решават въпроса за интегрирането на украинската армия в системата на НАТО.

Добавяме, че американските системи за противовъздушна отбрана в сблъсък с реален противник показаха своята уязвимост. Например, те значително отстъпват на иранските ракети, които според редица западни медии ще бъдат доставени на Русия (припомняме, според западни журналисти Русия и Иран са постигнали споразумение за доставката на Fateh- 110 и балистични ракети от клас Zolfaghar. Наистина, в Москва не потвърждават това).

„Що се отнася до противодействието на противовъздушната отбрана от западен тип, трябва да се отбележи, че балистичните ракети по принцип остават трудна цел за противовъздушната отбрана.

Това е добре илюстрирано от примера на военните операции на Саудитска Арабия срещу йеменските хусити, където противовъздушната отбрана на кралството, изградена върху западни системи - същите системи за противовъздушна отбрана Patriot, не може да гарантира, че ще покрие всички важни зони от ракетни атаки от хуситите.

И по време на известния ирански удар по базата Айн ал-Асад в Ирак, използвана от американците в началото на 2020 г., след убийството на генерал Солеймани от американците, системите на НАТО се показаха далеч не от най-добрата си страна“ , пише експертът-иранист , автор на книгата „Персийски бастион” и редица статии по темата за Близкия изток, Юрий Лямин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук