Нидерландски учени работят върху развитието на лазерна технология, която може да доведе до "почти безболезнено" инжектиране на ваксини без игла, и разглеждат технологията като пробив, който ще облекчи страха на някои пациенти от иглите и ще увеличи броя на хората, които се ваксинират, предават Reuters, цитирани от Фокус Нюз.

Устройството използва лазер, който отблъсква малки капчици през външния слой на кожата, каза Дейвид Фернандес Ривас, професор в Университета на Твенте и асистент в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Самата процедура е по -бърза от ухапване от комар и „не би трябвало да боли“, тъй като нервните окончания на кожата не се дразнят. Ривас добавя, че процедурата ще бъде допълнително проучена.

„Стъклото, в което е поставена течността, се нагрява с лазер за милисекунда и след това в течността се създават мехурчета, които я изтласкват през външния слой на кожата със скорост най -малко 100 километра в час“, казва Ривас в интервю за Reuters.

Тази процедура позволява инжектирането на течността през кожата без никакви повреди или белези. Не се вижда рана или входна точка, добавя Ривас.

Той се надява, че изобретението му ще помогне на повече хора да решат да се ваксинират, като в същото време ще предотврати риска от замърсяване, което може да възникне поради замърсени инжекционни игли. Не на последно място, неговото изобретение ще помогне за намаляване на медицинските отпадъци.