Ако независимите изследователи на Марс се опитват да намерят следи от изгубена цивилизация (или дори съществуваща) на тази планета, то някои учени търсят следи от биологичен живот на Червената планета

Именно в тази насока е направена находка на една от многото фотографии, изпратени от американския марсоход. На снимката може ясно да се види нещо много подобно на запазена (вкаменена) раковина по склона на голям хълм, нещо много подобно на запазена (вкаменена) раковина.Самата черупка много напомня на „къщите“ на праисторическите охлюви от миналото на Земята - амонити (нещо като съвременни калмари, живеещи само в топлите, солени води на далечното минало). За нашата планета такава вкаменелост е често срещана находка, тъй като амоноидите, загинали с динозаврите, са били широко разпространени в моретата и океаните на Земята преди стотици милиони години и много следи са останали от тях.

Но нещо подобно да се появи на Марс е направо изумително. Ако приемем, че вкаменелостта на черупката на Червената планета е истинска, а не илюзия, тогава можем да говорим за съществуването на биологичен живот на тази планета, който вероятно е приключил преди милиарди години.

Между другото, това косвено указват вероятно и изсъхналите канали на реките на Марс, и глинените отлагания, наподобяващи земните, както и тинята, открита наскоро там.

Ще се наложи да изчакаме пилотирана експедиция до Марс, която да покаже каква е истината.

Превод и редакция: БЛИЦ