Българинът Веселин Костов е в екипа от учени, които са открили планета с две слънца. Астрономите са се натъкнали на най-голямата планета извън Слънчевата система, която орбитира около две слънца, пише "Монитор". Новооткритият свят е с приблизителните размери на Юпитер, и е наречен Кеплер-1647b.
Той се намира на 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед. 1 светлинна година се равнява приблизително на 9 460 млрд. км. Възрастта му е приблизително колкото земната - 4,4 милиарда години. Кеплер-1647b обикаля около двете слънца за 1107 дни или малко над три земни години.

Двете слънца се намират съвсем близо едно до друго, привличани от своята гравитация, като едното е малко по-голямо от Слънцето, а другото - по-малко. Също като Юпитер Кеплер -1647 b е газов гигант и това я прави непригодна за живот. Но ако около нея има достатъчно големи луни, те ще бъдат напълно подходящи за живот. Кеплер -1647 b е единадесетата подобна планета, открита от 2005 г. насам.

Екзопланетата е открита с помощта на телескопа "Кеплер" от екип под ръководството на НАСА и университета на Сан Диего.
Въпреки че се намира в обитаема зона, в която необходимата за възникване на живот вода може да е в течно състояние, екзопланетата не е подходящ кандидат да поддържа живот заради големите си размери.
 
Новооткритата планета 

Откритието бе обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния. Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов. Костов е кандидат на науките в НАСА.

Българинът е завършил физика в Софийския университет, след което продължава образованието си във факултетите по Физика и астрономия в университета в Оклахома и в института Джон Хопкинс. После работи в Обсерваторията за наблюдение на Земята "Ламонт-Дохърти" към Колумбийския университет. После става аспирант на американската космическа агенция и след това и кандидат на науките.
Специален интерес в научните му изследвания са тъкмо екзопланентите и през 2012 г. е част от екип, който открива Четиризвездната слънчева система KIC 4862625.

Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца, което води до слабо намаляване на светлината им. Тази техника, наричана "астрономически транзит", позволява да се предположи масата на планетата и разстоянието от нейната звезда.
Телескопът "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., за да търси основно наподобяващи Земята планети извън Слънчевата система.