Хората, които не си набавят правилното количество сън, са изложени на повишен риск от инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на германско проучване. Авторите му от университетската болница в град Есен са открили, че както недоспиването, така и прекомерният сън са свързани с опасност от мозъчен удар.
Изследователите отбелязват, че се увеличават проучванията, установяващи зависимост между разстройствата на съня като безсъние или сънна апнея, и риска от инсулт.

На базата на резултатите от проучването специалистите препоръчват хората, които вече са прекарали инсулт или мини-инсулт, известен още като преходна исхемична атака, да бъдат изследвани за разстройства на съня.

"Въпреки че нарушенията на съня са често срещани след инсулт, много малко пациенти се изследват за тях. Това обаче трябва да се промени, тъй като за хората с разстройства на съня опасността от повторен мозъчен удар или други негативни последствия е по-голяма, отколкото за индивидите, които нямат проблеми със съня", казва д-р Дирк Херман от изследователския екип.