Човечеството е твърде близо до самоунищожение. Това заяви с увереност Джак Хайнеман, генетик и биолог от университета в Кентърбъри в Нова Зеландия. 

В същото време причината може да се нарече не само ядрени бомби, което доведе до създаването на специален Часовник на Страшния съд. Катастрофа може да се случи поради факта, че климатът се променя бързо, а технологичният процес също ще засегне човечеството, съобщава Science Alert.

Часовникът на Страшния съд е създаден през 1947 г. като предупреждение, че ядрените оръжия могат да причинят унищожение на цялото човечество, а не само да повлияят на победата на която и да е конкретна страна.

Въпреки факта, че такива оръжия могат да причинят бедствие, има и други, също толкова важни фактори, които могат да провокират смъртта на човечеството. Хайнеман казва, че Часовникът на Страшния съд измерва подхода на всичко това.

Химикалите, както и различни токсични отпадъци, представляват огромна заплаха. Само в Съединените щати можете да намерите огромен брой депа за токсични отпадъци. Приблизително 1700 броя се считат за най-опасните от тях, така че те трябва да бъдат почистени възможно най-скоро.

Тези места са разрушени под влиянието на чести урагани, изменение на климата, наводнения. Химикалите в големи количества навлизат във водата, атмосферата и почвата. Ако всичко това не бъде спряно, много земи ще станат негодни за живот и хората ще започнат да водят ожесточена борба за прясна вода.

За опасно се счита и генното инженерство, което включва промяна на гените на насекоми, растения и животни. Разбира се, редактирането на гени първоначално предполагало само благородни цели, но в резултат на това може да се стигне до появата на някакъв вид биороботи.

Струва си да се обърне внимание и на бързото изменение на климата, което засяга най-вече човечеството. В същото време горепосочените фактори причиняват времето около планетата да води до наводнения, суши и пожари, урагани и други природни явления. През 1947 г., когато е създаден Часовникът на Страшния съд, хората са били заплашени само от ядрени оръжия. Днес ситуацията стана по-опасна.

Превод: БЛИЦ