След като руските системи за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” навлязоха на световния оръжеен пазар, западните страни се изнервиха. Дотолкова, че се опитаха да ограничат разпространението на руския комплекс чрез санкции - в крайна сметка не им се получи.

Руските „Триумфи“ наистина поставиха Запада в неудобно положение, особено след историята с Турция, която категорично отказа да последва исканията на САЩ да не сключват сделка за закупуването им от Русия, пишат медии.

Имаше дори заплахи от Вашингтон за отстраняване на турците от НАТО, но в крайна сметка това не се случи. Съединените щати отстъпиха, показаха с тази история, че не са способни на реални действия, така че на Турция не ѝ остана нищо друго, освен да продължи сделката с Русия.

Оттогава „Триумфите“ станаха много търсени на световния пазар на оръжия, тъй като различните страните осъзнаха, че заплахите на САЩ са безполезни, а теоретичните санкции може да се преживеят. Така се случи и с Индия - изнудваха я, наложиха ѝ санкции, заплашваха я, но в крайна сметка чисто новите С -400 все пак пристигнаха там.

В крайна сметка не става въпрос дори за това, че държавите купуват оръжия от страна, която не е член на НАТО. А че това е Русия, чиито съвременни оръжия са с пъти по -висококачествени от тези на САЩ.