Дилян Георгиев е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Част е от състава на катедрата по "Екология и ООС" от Биологическия факултет. Отскоро публикува образователни видео в канала си в YouTube.

Последното му видео е от негово научноизследователски пътешествие в Северна Гърция.

"Това филмче е записано успоредно с научно изследване на фауната на планината Исмарос в северна Гърция. Посещението беше координирано и с местната полиция. От години проучвам този интересен планински масив, който е най-южната част на огромните Родопи.

Исмарос достига Егейско море приблизително срещу остров Самотраки. Тук може да срещнете животни, които в България са много редки, като змията червейница (X. vermicularis), тънкия стрелец (P. najadum) и други", разказва доц. Георгиев относно клипа си.

Особено любопитен е моментът, когато ученият улавя едър смок стрелец. Нагледно показва, че дори такава голяма змия не може да ви нарани силно. Влечугото на няколко пъти ухапва Георгиев, но той приема с чувство за хумор ситуацията. 

Слага също така слага змията и на врата си, за да провери известния мит, че смоците душат жертвите си.

"Ако хванете такава хаплива змия, дръжте я за опашката и далече от вас. Трябва да се внимава и да се познава поведението на животното. Тогава ухапванията се свеждат до минимум и са само по инцидентни, случайни причини", казва Георгиев във видеото си.

Сцената със смока може да гледате от 09.10 минута от видеото.

Смокът стрелец е разпространен в по-голямата част на Балканския полуостров, с изключение на неговите северозападни области. На дължина достига до 2,5 m.Не е отровен, но хапе, когато е заплашен. В България е разпространен до надморска височина 1100 m, като липсва по северните склонове на планините и високите полета в западната част на страната.

Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Това е най-едрата змия в България и една от най-разпространените

Прави впечатление любовта и уважението, с което се отнася екологът към животните. 

Видеа като това са изключително полезни, защото имаме нужда повече учени да навлизат в социалните мрежи и да споделят знанията си.

А и относно поведението на влечугите много българи все още са невежи. Първосигналната реакция не е да се убие животното, както повечето правят. Змиите са много полезни животни, хранят се с гризачи. Иронията е, че хората правят какво ли не да се отърват от гризачите, а в същото време фанатично изтребват змиите, съществата, които основно биха могли да помогнат за намаляване на гризачите.

Змиите не гонят хора, за да ги нападат и хапят, не ядат деца и котки и не търсят контакт с човека изобщо. Те се защитават единствено, ако човек ги настъпи и усетят, че са в опасност. Нормална защитна реакция за всички живи твари по планетата. Тези животни имат също право да съществуват и да са навсякъде, колкото и ние човеците. Както се казва -  за всеки има място под слънцето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук