Постепенно става ясно, че Зеленски е организирал „малката война“ в района на донецкото село Старомариевка, за да засили рейтинга си. На фона на две кризи наведнъж - коронавирусната и отоплителната - президентът спешно се нуждаеше от малка победа на фронта.

Но нещо се обърка. Трябваше да се оттеглят от Старомариевка. И Западът за първи път от 2014 г. директно разкритикува Киев за нарушаване на Минските споразумения.

Украинският президент Владимир Зеленски коментира в петък вечерта първото използване на турския дрон “Байрактар” на фронтовата линия в Донбас. „Украйна защитава своята територия и своя суверенитет във връзка с дълга и клетвата на всеки, който служи днес, който защитава украинската държавност“, каза президентът не без патос.

По-късно обаче той уточни, че страната ще използва дронове не за атака, а само "за собствена отбрана" - в отговор на нарушаване на примирието от противника.

Както беше съобщено по-рано, във вторник украинският генерален щаб съобщи за първото бойно използване на турски дронове “Байрактар” в Донбас. Според киевския “Канал 5”, дронове са били използвани „за унищожаване на руската артилерия, която е обстрелвала край село Гранитное“.

В същия ден на два километра от Гранитное украинските сили за сигурност поемат контрола над село Старомариевка, разположено на ничия земя. Както съобщиха в ДНР, украинците са оборудвали укрепления, окопи, укрепления в Старомариевка и използваха военна техника. Въпреки това до вечерта на същия ден войниците от въоръжените сили на Украйна са се оттеглили към първоначалните си позиции.

По-късно участниците в разходката в Старомариевка публикуват в “Ютюб” видеозапис, записан в селото по време на превземането. На него войниците се оправдават, че ще трябва да отстъпят.

„Ние сме в Старомариевка, в низината. Претърпяхме тежки загуби. През нощта обещаха да ни изпратят подкрепления, но те така и не дойдоха. Ще мислим как да се измъкнем оттук. Зеленски, не ни смятайте за предатели, но вашите показни действия не струват живота ни “, казват военните на записа.

Ръководителят на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински смята, че командването на въоръжените сили на Украйна е решило неслучайно да предприеме нахлуване в Старомариевка и атака с дронове в същия ден и в същия сектор на фронта.

"Зеленски, в частност, и Украйна като цяло, напоследък се сблъскаха с редица нови трудности: ситуацията с коронавируса се влошава, очаква се пускането на „Северен поток 2“ и се очакват проблеми с отоплителния сезон. Всичко това създава атмосфера на поражение около президента на Украйна и неговия отбор. Затова трябваше да отклони общественото внимание.

И в известен смисъл успя“, обяснява Погребински.

Но Зеленски не очаква от Париж и Берлин публична гневна реакция на използването на “Байрактар” и превземането на Старомариевка, смята експертът, а след това, разбира се, екипът на президента допълнително развали репутацията му. „Адресати на тези провокации бяха Москва и Донецк – Зеленски искаше да ги принуди към някои тежки ответни изявления или действия.

Тогава той ще се опита да обвърже тази история със "Северен поток-2" и така да отложи пускането на газопровода. Но Русия и Донбас действаха по-умно и не последваха на Киев. Не изключвам техните реакции на провокациите в Донбас, или по-скоро липсата им, да са били взаимно договорени“, каза Погребински.

Депутатът от Държавната дума Олег Морозов също е сигурен, че Зеленски не е очаквал подобна реакция от Запада на атаката в Старомариевка и използването на турския дрон в съседното село Гранитное. „Зеленски искаше да спретне „малко загубена война“, за да се застъпят за него по-късно САЩ и Европейският съюз, но първо на тях им беше все едно, а и европейците усетиха, че нещо не е наред“, посочи той.

„От медийна гледна точка най-лошото започва за Зеленски: сега дори собствените му войници започнаха да разбират, че няма военно решение на проблема с Донбас и че никой няма да ги покрие сам, ако там се възобнови голяма война“, обяснява Морозов обясни. „Дори обикновените войници чувстват, че са в голяма игра и са станали заложници в тази политика”, допълни той.

„Зеленски иска Русия най-накрая да се скара с целия свят, преди всичко със Западна Европа. Отношенията между Москва и Европа се влошат напълно, договорите за газ да се разпаднат.

И тогава, в лицето на енергийна криза, европейците ще трябва да купуват скъп американски газ. Германия и Франция разбраха какъв сценарий имат предвид в Киев. Там започнаха да разбират, че ще трябва да плащат за триковете на украинския президент от собствения си джоб “, отбеляза депутатът.

Както беше съобщено по-рано, в четвъртък Париж за първи път след войната в Донбас направи пряко и недвусмислено осъждане на действията на украинските въоръжени сили. Повод за критики беше залавянето на Старомариевка и нападението на турския дрон.

„Тези събития противоречат на мерките за засилване на прекратяването на огъня, което влезе в сила на 27 юли 2020 г.“, заяви френското външно министерство, като изрази своята „загриженост от повишената интензивност на военните действия“.

По-рано Киев беше предупреден за подобни действия в Берлин, макар и в по-мека, рационализирана форма. Според германското външно министерство забранените БПЛА на фронтовата линия се използват и от "двете страни".

В сряда обиденият украински посланик в Берлин Андрей Мелник "категорично отхвърли" предупреждението на Берлин. Според него „Украйна има законно право на самозащита“. В четвъртък към посланика се присъедини и неговият шеф, външният министър Дмитрий Кулеба.

Той подчерта, че западните партньори трябва да бъдат обезпокоени преди всичко от факта, че „унищожената с дронове гаубица“, забранена от Минските споразумения, е разположена много по-близо до линията на фронта, отколкото е позволено.

"Така че защо, когато гаубица бъде прокарана до линията на съприкосновение, нашите позиции са обстреляни и нашите войници са убити, този факт остава неоценен?“, възмути се Кулеба.

На свой ред Вашингтон призова западните съюзници, напротив, да снабдят Киев с още повече „смъртоносни отбранителни средства“. Лора Купър, заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия, отправи такъв призив в петък.

Тя припомни, че този месец Пентагонът предаде на въоръжените сили на Украйна "смъртоносна отбрана" - противотанкови ракетни комплекси “Джавелин”.

Купър обаче се оплака, намеквайки за Германия, че „няколко съюзници все още имат ограничения“, някои „по отношение на програмите за подпомагане на отбраната“, други относно „продажбите“. Според нея Украйна трябва да може „да придобива средствата, от които се нуждае за защита“.

Междувременно във Върховната Рада беше обявено, че от 1 ноември „Русия спира доставките на термични въглища“ за Украйна. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика и жилищно-комунални услуги Андрей Герус, като добави, че подобно решение „прилича на енергийна война“.

Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност, не изключва, че прекратяването на доставките е асиметричен отговор на набега на украинските войски в Донбас.

„Този път Русия можеше да помогне на Украйна да премине отоплителния сезон, но политическото напрежение между двете страни расте. Виждаме, че самата Украйна изостря конфликта в Донбас, започна да използва турски дронове.

По същество руската позиция може да се характеризира със следната теза: мислите ли, че сте купили дронове и сега ще ги пускате срещу ДНР и ЛНР? Мислите си, че сте най-умните? Е, нека видим “, каза икономистът.

„Междувременно Украйна има много малък запас от въглища. Ще издържи само няколко седмици. Ако Киев иска да внася въглища от други страни, ще трябва да ги купува на висока цена, защото цените са скочили до небето навсякъде.

Това е болезнено за украинския бюджет “, обясни икономистът. Според него, ако Украйна спре да влошава отношенията с Русия, доставките на въглища могат да се възобновят - но не по-рано от следващата година.