Проучването, проведено от екип учени и публикувано в Nature Communications през юли 2022 г., разкрива възможни причини за упадъка на древния Маяпан, който е бил културната и политическата столица на народа на маите през 13-ти и 14-ти век сл. н. е.

Изследователите заключават, че дългата суша, която засегна региона между 1400 и 1450 г. сл. н. е., може да е послужила като катализатор за верига от негативни събития, довели до граждански вълнения и в крайна сметка до политическия колапс на големия град.

Експертите посочват, че изменението на климата, включително намалените валежи, е повлияло негативно на земеделските практики и търговските пътища, оказвайки натиск върху населението на Маяпан.

В резултат на това хората или са умирали, или са били принудени да напуснат града и да се заселят в по-малки и по-безопасни селища.

Едно от ключовите заключения на проучването е, че продължителната суша е увеличила напрежението между съперничещи фракции, което от своя страна е довело до увеличаване на конфликтите и безредиците.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Анализът на човешки останки потвърждава наличието на признаци на травматични наранявания, което показва нарастване на конфликтната ситуация.

„Нашите констатации потвърждават легендарния институционален колапс на Маяпан между 1441 и 1461 г. сл. н. е., следствие от граждански конфликт, воден от политически съперничества и амбиции, който е вписан в социалната памет на народите на Юкатан, доказателства за което са влезли в писмените документи от ранния колониален период“, пишат те изследователи.

Въпреки всички трудности обаче Маяпан успява да оцелее до момента на контакт с Европа в началото на 16 век сл. Хр.

Проучването установява също, че намалените валежи са свързани с увеличаването на конфликтите, а увеличените валежи са свързани с увеличаването на населението.

Това показва, че промените в околната среда могат да окажат значително влияние върху развитието на цивилизацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук