Уникалният робот сапьор "Проход - 1" се използва в специална военна операция в Украйна, съобщи в интервю генералният директор на предприятието-разработчик ВНИИ "Сигнал" (част от холдинга "Високоточни комплекси") Владимир Пименов.

„Този проект е изпълнен по поръчка на Министерството на отбраната. Дистанционно управляемият роботизиран комплекс премина успешно държавни изпитания. Сега той се използва в зоната на специалната военна операция за разминиране на освободените територии на Донбас“, каза той.

Според главния изпълнителен директор, „Проход“ е единственият досега руски робот-сапьор, който е в състояние да издържи няколко детонации на мощна противотанкова мина и да продължи успешно да работи.

Пименов каза още, че за разлика от сапьорните роботи Уран-6, активно използвани в Сирия, „Проход – 1“ е машина за разчистване на пътища за военни конвои.

„Ако „Уран-6“ е предназначен повече за хуманитарно разминиране, то „Проход“ е предназначен за разминиране на пътища, по които непосредствено зад робота се движат танкове, бойни машини на пехотата и друга тежка военна техника. Ширината на неговата лента за разминиране съответства на ширината на танковия проход.

Машината също така е способна да симулира режими на работа на тежка техника, от които се задействат „умните" противотанкови мини. Нашият робот има и специални устройства за унищожаване на мини с електронен детонатор", обясни той.

От 24 февруари Русия провежда специална операция по демилитаризация и денацификация на Украйна. Президентът на страната Владимир Путин нарече нейната задача „защита на хора, които са били подложени на тормоз и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. Според държавния глава крайната цел на операцията е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на самата Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук