Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 1 август.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

 
Кратка информация за пандемията и войната за 01 август 2022 г.
Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
 
Сега по същество.
Както винаги, първо пандемията, после войната.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.
 
Има доста добра новина. Мерките дават резултата. Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности.
Намираме се в сценарий Празни болници, ден 18. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.
14-дневната заболеваемост днес е 322.72 на 100 000. Има да расте още малко.
 
Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000.
Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.
 
Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).
Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите
 
Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. Вълницата полека почва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Последният напън се очаква през следващата седмица. Да припомня какво очаквах – да се прехвърлят 3000 нови случая на ден, но най-много да се стигне да 4500, като писах, че потенциал да се вдигнем устойчиво над 4500 няма. Плюс това се наложиха и мерки, които дават резултат.
Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 123 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
Да видим числовите доказателства за това.
3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.24.
 
Числото е над 1.00, обаче стойността спада. Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.
 
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.62
София-град - 0.63
Пловдив - 0.61
Бургас - 0.63
Варна - 0.56
По южните граници
Благоевград - 0.46
Кърджали - 0.93
Смолян - 0.50
Хасково - 0.69
Ямбол – 0.58
Знаем си:
 
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
 
Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. В няколко, през следващата седмица може да се появи, но за съвсем кратко.
Минаваме добре през вълницата.
 
За страната, индексът е около 1.6 пъти под критичната стойност. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри. Успяваме. Дифузното разпространение още го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.
 
Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 123 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.
 
По морето
Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.6 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.62. Тук – около 1.6 пъти под критичната стойност, но започва да я приближава.
Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спозват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната.
За сведение - индексите в още няколко области
Габрово - 0.66
Кюстендил - 0.59
Ловеч - 0.67
Монтана - 0.45
Пазарджик - 0.73
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.
 
Караме нататък.
3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.
 
Хайде и тук малко числа
Текуща заетост интензивни легла : 56
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500
Около 11% - заетостта е много ниска
 
Текуща заетост неинтензивни легла : 977
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000
Тук сме около 19.6%
Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад.
 
„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.
4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.
 
5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.
 
6. Заключение от проверката - и днес, 123 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.
 
Дифузното разпространение засега е угасено. Клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий.
Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.
ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.
 
7. Програмистите ми са в почивка. Тъй, че няколко дни ще е без карти. Особени промени по картата за 14-дневната заболеваемост няма. Ситуацията зависва в около пиковия регион, цветовете не се променят.
Сега за войната.
 
1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.
 
Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.
Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.
На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.
Така. Сега по същество.
 
Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.
Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.
 
Логистичната подготовка за това сражение свърши. И то си почна. Срещу двете украински дивизии в Словянск-Краматорската агломерация трябва да бъдат концентрирани 2 армейски корпуса за успешно настъпление. Концентрацията завършва. Да направиш логистика за настъпление на 2 корпуса хич не е лесна работа. И не става бързо.
1. От север.
 
Тук няма особено движение засега.
1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Но разузнавателните спътници засичат концентрация на сили зад фронтовата линия. Което означава, че върви логистиката за настъпателна операция от север. Но засега концентрацията на бойните действия се очаква да е по други направления – изток и юг.
 
1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.
1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви.
 
2. От изток
2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града, с което ще се спука пропагандния балон, че Лисичанск бил последният град, който руската армия ще превземе. Писах ви, проблемът за руснаците ще дойде, след като превземат Северск и Соледар.
 
Те трябва да подготвят атаката на Словянск и Краматорск от изток. Логистиката не е малка, а и Бахмут е проблем. Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация.
 
Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбаст е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес. Появата на свръхтежката противобункерна артилерия като 203 мм САУ Пион показва, че руската армия е стигнала до бункерите около Словянски Краматорск от изток и се готви да ги щурмува.
 
3. От юг
3.1. Линията Торецк - Константиновка-Дружовка
Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Руснаците струпват сили там и атаката тръгва. Засега руският напредък не е много голям. Обаче го има.
 
Украинците трябва да пратят допълнителни части там, за да няма пробив. Това отслабва отбраната на Авдеевка. Тя е силно укрепена, но руснаците няма да тъпят такова нещо в тила си. Та – очакваме интензивни сражения при Бахмут и Авдеевка – не директна атака, а по скоро пробив на фронта около тези градове и обкръжаването им. С последваща атака срещу бункерите там с 203 мм СУА Пион.
 
Интересно тръгва да става в Авдеевка. Руснаците настъпват и дори украинския генерален щаб не го отрича. Артилерийският обстрел е масивен с използване на голямо количество тежка и антибункерна артилерия. Явно руснаците са решили да спрат обстрела на Донецк. Падането на Авдевка ще има тежко психологическо влияние върху украинската армия. Това е много тежко фортифициран град. Прогнозата обаче е, че ще падне. Тежката руска артилерия се очаква да вземе надмощие.
 
4. От запад
Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Чета, че руснаците винаги оставяли път за отстъпление на украинците. Класическа тактика е това, но нещо не я видях тази класика при Мариупол. Не е логична руснаците да изпуснат ей така две украински дивизии да се изтеглят от Словянск и Краматорск.
По другите части на фронта
 
Ей ви анализ на ситуацията с украинската армия.
1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.
 
Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни
а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на чести се подавя. Ако трябва да ви го кажа на непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма
б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова.
 
На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали.
2. Опитите за украински контраофанзиви
 
2.1. Настъплението на укрраинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски саза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.
2.2. Контраофанзивата около Харков.
 
Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелнат с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.
Броим.
 
Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ
2.4. Контраофанзива около Херсон
 
И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.
Броим и тук.
 
Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ.
Както виждате, търпеливо си чакам – вече 22 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. Знаете, че смятам, че ще се намери юнак, който да рискува да настъпи към Сталинград, пардон Херсон.
 
Като съберете резултата от това с резултата от сражението при Курската дъга, пардон, Краматорската дъга, ще получите крайния резултат. Няма да ви го казвам, че юрдешкия рев ще събори Луната. Оставям на вас, да получите резултат, какъвто желаете. Например Юрдек паша от локвата пред кафенето чака украинската победа при Херсон и разгрома на руснаците под Краматорск, та да извади парадния мундир и със Зеленски да приема парада на победата в Москва. Разни хора, разни идеали.
Идеологическият фронт.
 
1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.
 
Аматьорщината избива ли избива. Хванал съм се за главата, но май така ще е до края на тази война. Хайде стига за войната. Но помнете, народа български е като Санчо Панса. Ти умно красиво му разправяш за огромните украински успехи, то се смее и пита какво е превзела украинската армия. Не става така. Пиша си аз, но никой не чува. Нищо, когато проблемите се задълбочат, винаги викат Витанов, а не Юрдек пашите от локвите.
 
2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е.
ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден пети)
 
......По добре да разделиш враговете, отколкото да им позволиш да са заедно. Нападай там, където отстъпват. Не нападай там, където дават отпор....
Това, трябва да се комбинира с нещата които ви писах в предишните дни – за решителните действия и предпазливостта. Знаете какво стана преди две години. Един политик не успя да разедини враговете си, един друг успя да ги обедини и този първият, падна от власт. Класика.
 
Само да ви кажа, че горната класика е много по-стара от „Разделяй и владей“. Класиката я гледаме всеки ден във войната с Украина. Съединените щати се опитват да държат обединен фронт срещу Русия. Русия се мъчи да разбие този фронт и да изгради фронт срещу САЩ. САЩ пък се опитват да разбият този фронт. Резултатът – разпадане на света на няколко сектора с различно виждане за развитието. Повече засега няма да пиша по това. З
А ние как да се готвим за тая работа? Като за начало, трябват ни водачи. Ами къде да ги търсим. Лесна работа. Ето
МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и шести)
 
... Прекалено много хора предпочитат постове, където могат да бъдат от полза или да се забавляват, без обаче да променат каквото и да е. Истинският водач търси длъжности, които колкото незначителни и неприятни да са, му позволяват да прави промени....
Иначе, накратко казано:
 
Дон Кихот към Санчо: „Санчо, Санчо, давай да си починем под дебелата сянка на онова дърво“
Санчо отговоря: „Да, Ваша Милост, веднага ще разтоваря магарето и ще наредя яденето и пиенето.“
 
Кой сега е водачът тук? Отговаряйте си сами. Може да ви се наложи да избирате с кого да роботите – с дон Кихот или със Санчо Панса. Ще кажете, ама Витанов, ти предпочиташ Санчо Панса. Да, когато трябва аз да свърша нещо. Но ако трябва да разделям противници един от друг, с удоволствие бих им пратил голямо калибрената теоретико-приказваща бомба на име Дон Кихот. Той ще свърши прекрасна работа да им замота и омота умовете. Тъй, че , не подценявайте стария дон Кихот.
 
Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.