Новият коронавирус COVID-19 е силно заразен и се разпространява бързо из целия свят - вчера СЗО обяви епидемията от коронавирус за пандемия.

За щастие, най-добрият начин да предотвратите разпространението му е прост - поддържайте добра хигиена.

Мийте ръцете си в продължение на най-малко 20 секунди, покривайте носа и устата си, когато кашляте или кихате, и се опитвайте да избегнете контакт с други хора, за които знаете или предполагате, че са болни от вирусно заболяване.

Но коронавирусът може също така да оцелее на различни повърхности, върху които тези капчици са попаднали - понякога дори за няколко дни, казва имунологът Рудра Чанаппанавар от Университета на Тенеси, който е изучавал коронавирусите.

И по-специално стъклото - подобно на това, което се използва за екраните на смартфоните, може да запази коронавирусите живи до 96 часа (четири дни) при стайна температура.

Тези данни са събрани по време на епидемията от SARS през 2003 г. и са докладвани на Световната здравна организация. Двата вируса са генетични братовчеди – вирусът зад епидемията от SARS технически се нарича SARS-CoV, a новият вирус е SARS-CoV-2.

И двата заразяват дихателни пътища на човек.