Стана известно, че четири руски бойни робота "Маркер" са пристигнали в Донбас. Експерти работят по приложението им. На тях ще се монтират мощни противотанкови оръжия. Сега върви "зареждането на целеви изображения", пишат западни медии.

И разработването на "бойни алгоритми". Както колесната, така и верижната версия на превозното средство пристигнаха в зоната на СВO.

Тази машина с хибриден двигател ще издържа повече от два дни без зареждане. Тя е готова да противодейства например на американските танкове Abrams или германските Leopards. Съобщава се, че колесният "Маркер" може да се движи автономно до 60 часа и да носи картечница или ракетна установка или дрон.

Гъсеничният вариант на робота е подходящ за инсталиране на 12,7-мм картечница УТЕС или блок от противотанкови гранатомети РПГ-26. Роботизираната платформа се позиционира като конструктор за създаване на различни комбинации и модели на бойни действия в бъдещето.

Платформата Maркел е съвместен проект на Националния център за развитие на технологиите и основните елементи на роботиката към Фонда за переспективни изследвания и неправителствената организация Aндроидни тeхнологии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук