Русия има изключително амбициозна задача - за 5-6 години да създаде флот, който да е в състояние да отговори на всяко развитие на събитията в света.

Сега, в интерес на Военноморските сили, се строят огромен брой кораби, повечето от които трябва да влязат в експлоатация до 2027 г. - тогава приключва сегашната Държавна програма за въоръжение. Сега ще ви разкажем какъв ще бъде нашият флот, колко нови кораба и колко "Калибри" ще има.

Като начало, нека очертаем една важна рамка - всички изброени бойни единици вече са договорени и повечето вече се строят/завършват и при запазване на настоящата ситуация в икономиката и политиката те ще бъдат пуснати в експлоатация със сигурност. Ще пропуснем и момента с модернизираните кораби, тъй като има много и няма да е възможно да съберем всичко в един материал, пишат медии.

До 2024 г. Министерството на отбраната планира да получи 13 малки ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт" и допълнителни 3 малки ракетни корвети от проект 21631. Цифрата е значителна, но доста реалистична - всичките 16 единици са положени в периода от 2016 до 2019 г. и много от тях вече са в процес на изпитване или окончателни подобрения. Какво ни дава това?

Всеки кораб от двата проекта има по 8 установки за ракети "Калибър", а "Каракурт" има възможност да използва "Оникс" и "Циркон", и се показва много по-добре в открито море. Във всеки случай след 2-3 години ВМС ще получат допълнително 128 разположени крилати ракети с морско базиране. Всички съдове са построени в интерес на Черноморския, Балтийския и Тихоокеанския флот, приблизително еднакво разпределени.

Отиваме по-нататък и преминаваме към пълноценни корвети, от които се строят цели 10 за флота - 5 единици от проект 20380 и същия брой 20385. И тези кораби носят 80 крилати ракети, от които само половината са "Калибър", а останалите нещо по-мощно. Факт е, че разликата в 20385 и 20380 е само в наличието на универсална пускова установка 3С14 за 8 клетки.

Въпреки това, не подценявайте основния проект, оборудван с комплекса “Уран” – той наскоро претърпя модернизация и може да бъде оборудван с далекобойна версия на Х-35, способна да действа на суша и море с еднаква ефективност на разстояние над 500 километра.

Мнозина вече наричат това решение най-доброто през последните години за представителите на този клас, а модернизираният X-35 се нарича “Миникалибър”, повече подробности за всички промени можете да намерите тук (линк).

Говорейки за корветите, нарочно премълчахме за “скритата лимонка” - проект 20386, тъй като все още не е ясно с какво точно въоръжение има - той е много затворен поради експерименталността си. Във всеки случай корветата може да носи до 12 контейнерни пускови установки на "Калибър". Общо 92 ракети заедно със “събратята си”.

Преминаваме към големи бойни единици, по-точно фрегати от проект 22350. До 2027 г. флотът трябва да получи до 8 такива кораба, от които един се подготвя за изпитания, друг се довършва – всички останали са в различна степен на готовност.

Но тук не всичко е толкова просто - първата двойка от серията идва с 16 клетки (без да се броят тези, които вече са в експлоатация), а останалите с подсилен състав - 32 клетки за 4 пускови установки.

Така, докато последният представител на класическата серия бъде пуснат в експлоатация, флотът ще получи 224 ракети с морско базиране, което е доста, като се имат предвид бойните им възможности. Но това не е всичко.

Говорейки за проект 22350, не може да не се спомене неговата модернизирана версия - 22350M, чието полагане трябва да стане през 2023 г.

Да, има шанс да нямат време да го завършат до 2027 г., тъй като това е много голям и нов кораб, всъщност е разрушител, но според плановете той трябва да влезе в експлоатация до тази година. И така, той е с 48 клетки за ударни оръжия, което дава общо 272 ракети заедно с предшественика му.

Преминавайки към подводниците, всичко е съвсем просто - 5 дизелови проект 677 "Лада", както и 4 "Варшавянка" проект 636.3. При необходимост всяка от тях може да носи до 10 "Калибъра", а останалите отсеци са запазени за торпеда на други оръжия. Общо това са около 90 ракети - добър резултат.

Но флотът не се ограничава само до дизел-електрически подводници и сега се строят 7 атомни съда от проект 885M "Ясен", всеки от които носи от 32 до 40 ракети - общо това е 280 ракети за различни цели.

Но има един нюанс - последните две може да нямат време да бъдат пуснати в експлоатация до 2027 г., но определено ще излязат за изпитания по това време, тоест всъщност са завършени. И сега си струва да обобщим малко - до края на Държавната програма за въоръжение ВМС гарантирано ще получи 772 клетки на 51 кораба.

Достатъчно, за да създадете много ефективен флот. Освен това умишлено пропуснахме някои кораби, например патрулните кораби от проект 22160 и ледоразбивачите от проект 23550 поради липсата на вертикални пускови установки. Плюс стратегическите ракетни подводници, които също имат "Калибър" вместо някои торпедата.

Заслужава да се отбележи и фактът, че много стари кораби сега са в процес на модернизация. Това са атомният крайцер от проект 1144 "Адмирал Нахимов" (и вероятно "Петър Велики"), проект 1155, ракетните подводници проект 949AM и много, много други, така че не трябва да се фокусираме върху цифрата 772 - истинската бройка ще бъде два пъти по-голяма.

Само на “Антей” са планирани около 300 ракети. Също така си струва да добавим вече съществуващите 600 установки за високопрецизни оръжия и корабите с други ракетни оръжия. С други думи, до 2027 г. нашият флот ще бъде един от най-въоръжените в света.