Гласуваме в 12 лесни стъпки с машината на изборите 2 в 1 на 14 ноември. ЦИК одобри как ще изглежда плакатът, свързан с машинното гласуване, който е част от разяснителната кампания на комисията за вота, пише Монитор бг.

Така първата стъпка е да поставим картата с чипа нагоре, след като тя ни бъде подадена от член на СИК.

Втората стъпка е да погледнем трите полета с надписи, в кой точно вид вот ще гласуваме.

Третата стъпка е да натиснем бутона „потвърди“.

Четвъртата стъпка е да потвърдим за втори път, като изрично на екрана ще има надпис,че след това няма да може да променим предпочитанието си.

На петата стъпка се визуализира е-бюлетина за президент, като имената на кандидатите са вдясно и на две страници.

Шестата стъпка е натискане на бутона „Към избори на НС“.

Седмата стъпка е бюлетината за депутати, като имената на партиите са в три страници.

Осмата стъпка е самото гласуване, като се уточнява, че освен за партия и коалиция, може да отбележим квадратчето „Не подкрепям никого“.

Деветата и десетата стъпка е възможността за преглед и ако се налага, възможност за връщане и коригиране на избора.

Единадесетата стъпка е разпечатването на разписките. Ако сме гласували за двата вота, разписките ще са две.

Последната стъпка е сгъване на разписките и пускането им в непрозрачната кутия.

Вече започнаха и демонстрациите из страната как се гласува с машините. Такова в сряда имаше в Сандански и Добрич.

Междувременно МС одобри допълнителни 24,6 млн. лв. по бюджета на ЦИК за 2021 г. за обезпечаване на машинното гласуване.

Средствата са за договорите за доставка на новите 1600 машини и за дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване.

Средствата ще бъдат осигурени от предвидените средства за сметка на резерва за непредвидени или неотложни разходи в частта за мерките за COVID-19, както и чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за тази година.

Същевременно седем услуги, предоставяни от общините, могат да бъдат заявени електронно за вота на 14 ноември чрез портала за е-услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ – egov.bg.

Така електронно може да се подаде заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, заявление ако сме изпуснати от списъка въобще, както и заявление за вот с подвижна избирателна кутия.

Сред другите възможности са подаване на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, както и подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място.

Последното обаче не важи за редовия избирател. То се прилага за членовете на СИК, РИК, ЦИК и за самите кандидати за депутати или за президент, които имат право да пуснат бюлетина не само в секция по настоящ адрес.

Не на последно място може да се подаде електронно и заявление за изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на СИК.

Подобна опция има и за българите в чужбина, които могат да заявят чрез декларация да бъдат изключени от списъка на заличените лица, ако първоначално са посочили, че ще гласуват зад граница и в резултат са били извадени от списъците, но впоследствие се е оказало, че ще са в България.