Дълбок поклон пред героите на българската демокрация. Демокрацията в България дойде благодарение на този площад, благодарение на Каолиново, благодарение на Делиормана, които въстанаха срещу тоталитарния режим в борбата за свобода и демокрация.

С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, се обърна към множеството на площада в Каолиново, където се проведе митинг на ДПС.

Преди малко Христо Бисеров припомни, че в зората на демокрацията едни хора протестираха, че има турци в Народното събрание на Република България. Но като клише ползваха името на Апостола на свободата Васил Левски. И забравиха заветите на Левски.



Защото основният му завет е за чистата и свята Република, в която всички - и българи, и турци, и други ще живеем наравно и законът ще бъде един за всички, без значение от етнос и религия, заяви Мустафа Карадайъ.

Тук, от този регион трябва да си припомняме и други завети. Заветът на Кубрат със снопа и стрелите. Една по една се чупят лесно, но заедно, като сноп, е трудно. Това е символът на единството в нашата Родина България, подчерта лидерът на ДПС.

Една част от хората извървяха своето развитие и днес с гордост застават рамо до рамо и при мюсюлманите, и при турците, и при депесарите, както и при православните, при християните, при етническите българи. Но, за съжаление, трябва да си признаем тук, на този площад, пред паметника на героите за демокрацията в България, че след 30 години хора които заемат основните институции в нашата Родина - президент, премиер, председател на Народно събрание търсят различни критерии за разделение и противопоставяне.

Основават политиката си на омразата, заяви Карадайъ. Той бе категоричен, че нито едно разединено общество не е просперирало. Ако искаме да има просперитет в нашата Родина всички ние трябва да работим за единството на нацията, изтъкна кандидатът на ДПС за президент.

След 30 години на този площад, като констатираме отстъплението от демокрацията, ние от Движението за права и свободи, гордо и достойно заявяваме, че на нашата Родина България й е нужен нов етап в развитието на демокрацията.



Защото България вече е член на ЕС, а в Брюксел никой не се интересува кой какъв етнос има и каква религия изповядва. Напротив - в Брюксел се интересуват само какви дела е вършил човекът, какъв капацитет и потенциал има и какво може да прави, каза Карадайъ.

И припомни на депесарите, че президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк, на европейската либерална младеж - Антоанета Асенова, зам.-председателят на третата по големина група в ЕП "Обнови Европа" е Искра Михайлова, която преди ден бе преизбрана на поста до края на мандата на ЕП. А цялата общоевропейска селскостопанска политика се ръководи от Атидже Алиева - Вели.

Това е признание за ДПС, защото то е еднакво и в Каолиново, и в София, и в Брюксел, защото води еднаква политика. Но в Брюксел получава едно признание, а в България политически лицемери, които в Брюксел гласуват едни решения, а в България точно обратните, се опитват да рисуват фалшиви образи на ДПС у нас, каза Карадайъ.

А заветите на Левски бяха да се оценяваме по потенциала и капацитета, а не по критерии които да ни разделят. Затова на тези избори ние от ДПС казваме, че е дошло време за нов етап на оценка на критериите за издигане на депутати.

Като държава трябва да бъдем горди и достойни членове на ЕС, да оценяваме с критериите на ЕС, каза Карадайъ. И изтъква, че точно по критериите на ЕС с кандидата на ДПС за вицепрезидент Искра Михайлова олицетворяват единството на нацията.

Ние сме пример за спазването на конституцията и законите на страната, а не като някои, които заемат важни постове - президент, премиер и председател на НС, да газят конституцията и да разделят обществото, каза Карадайъ.

Той припомни две от националните обединителни каузи, които предлага - достигане в най-скоро време на средните европейски стандарти на живот и създаване на съвет по енергетиката към президента. Ние не сме абонирани да бъдем в дъното на всички икономически показатели на ЕС. Трябва да направим така, че и парламентът и правителството да работят за достигане на средните европейски доходи.

Венец и Каолиново имат най-много представители в листата на ДПС-Шумен, заяви Хамид Хамид, член на ЦОБ на ДПС и втори в листата на областта след водача Мустафа Карадайъ. Хамид поздрави депесарите с категоричната победа през юли. Дадохте всичко от себе си, раздадохте се, за което заслужавате една голяма благодарност.

Сигурен съм, че и този път, въпреки натиска, който се оказва от различни държавни администрации, институции, горски, ловци, рибари, жабари и т.н, пак ще бъдем № 1 в Каолиново и област Шумен, защото ДПС не се плаши от никого, каза още Хамид.

"За трети път сме на избори, последните два парламента се провалиха, не можаха да съставят правителство, въпреки заявката, че те са нови, че те ще управляват. Провалиха се тотално, защото отхвърлиха всякакви разговори, отрекоха се от диалога, от разума. Затова е време ДПС да вземе нещата в свои ръце.

Ако погледнете назад в историята, в такива трудни години за държавата, ДПС е вземало нещата в свои ръце - получавало е мандат, реализирало е мандат и е измъквало държавата от трудната ситуация. А ситуацията в момента е повече от тревожна - цените на тока скочиха, на хранителните продукти гонят рекорди, липсва каквато и да е идея за овладяване на ковид пандемията", каза още Хамид. И допълни:

"Тези дни тук обикалят едни, които казват, че ще сложат ред в хаоса, но всъщност бяха условието да се създаде този хаос. Едни други пък говореха, че ще ги изчегъртат, но допринесоха този хаос да се удвои. Затова е време да им дадем почивка, време е да си понесат отговорността, време е държавата да вземе нещата в свои ръце, време е ДПС да вземе нещата в свои ръце.".