Първан Симеонов, който е директор на агенция "Галъп интернешънъл болкан", която ще следи движението на вота за президент и разпределението на силите към бъдещите мандати за 47 НС, обясни, че социолозите отново ще събират информация по метода екзитпол и призова гражданите към съдействие. 

"Екзитпол и паралелно броене са изключително важни в изборният ден, защото са още една гаранция за чесността на вота, за първата възможност за информация след края на изборния ден, както и за възможността за своевременна информация в хода на преброяването вечерта", каза Първанов пред БНР. 

Първан Симеонов забърка голям скандал в деня на размисъл

"За целта позволявам да призова всички гласуващи, след като упражнят правото си на глас и ако видят анкетьори и бъдат поканени, да се отзовават", подчерта социологът.
 
"Взети са всички мерки срещу коронавирусната инфекция, освен това, попълването на анкетната карта е абсолютно лично, самостоятелно и отдалечено от други лица. 

Кооперативността на гласоподавателите към нашите анкетьори в изборния ден е още една гаранция за информацията, която обществото ще получи веднага след края на изборния ден", добави Първан Симеонов.