Спокойно и без напрежение преминава изборният ден в цялата страна. Членовете на СИК отчитат по-бърз процес на гласуване, вероятно и заради по-малкото кандидати на балотажа. Няма информация и за унищожени изборни разписки от машините. И през днешния ден част от избирателите се нуждаеха от напътствия. За едни насоките бяха как да заредят устройствата, за други как да маркират вота си. Повечето гласоподаватели обаче не срещнаха трудности.

„Отдавна свикнахме с машините. Миналата седмица имах проблем с карата, но я смениха бързо”, споделят избиратели.

От СИК забелязват, че с всеки изминал вот, гражданите се справят все по-добре с машините.

 „Понеже бързат и понякога се случват грешки. Най-често питат как да влязат в началото”, обясни Мари Алексиев, секретар на СИК.

Денят не мина и без прецеденти. В една от секциите в Бургаско се премина към гласуване с хартиени бюлетини, след като се изгубиха всички карти от машината.  „При отваряне на стаята, която вчера беше надлежно запечатана, установихме липсата на картите в плика”, каза председателят на 31 СИК-Бургас Първолета Ташева.

В Русенско машина отказа да чете и трите смарткарти, оказа ли се от тестовите.

 „Софтуерният специалист констатира, че машината е ползвана като пробна и самата карта, на която има чип е надраскан и чисто технолочиески няма как да бъде използвана”, обясни Тодор Тодоров, председател на СИК.

В град Дебелец четецът също даде дефект, който техниците не успяха да отстранят. В Бяла две секции се оказаха с разменени машини. Същото се случи и на други места в страната. В партида, предназначена за Велико Търново е попаднала машина, която е била за община Несебър. Объркването вероятно е заради близките номера на усторйствата.

За да върви денят без неволи на някои места го откриха нетрадиционно. Белоградчик се събуди под звуците на тъпан. В Раковски членове на СИК посрещаха с домашно приготвен сладкиш. В град Кула членовете на комисиите бяха в народни носии, а дошлите да гласуват получиха питка.