Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов коментира последното социологическо проучване на „Маркет линкс“, според което партията му изпада до третото място.


Ето какво пише Трифонов:

„Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмне.

Преди изборите на 4 април всички социологически агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду “Има такъв народ” и ДПС. В своите последни проучвания преди изборите, и “Галъп”, и “Алфа Рисърч”, и “Тренд” предвиждаха една и съща разлика между “Има такъв народ” и ДПС – разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%.

В крайна сметка “Има такъв народ” получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС.

“Маркет линкс” предричаше най-малка подкрепа в процентово отношение за “Има такъв народ” – 11.7%. “Има такъв народ” получи с 6% повече, далече-далече от рамките на статистическата грешка.

Всички социологически агенцции бяха категорични, че БСП ще е втора политическа сила. “Галъп” даваше преднина от 7,9% на БСП пред “Има такъв народ”, а ”Тренд” и “Медиана”- преднина от цели 9,2 и 9,5%. Но каква поредна социологическа драма – на изборите “Има такъв народ” стана втора сила с 17,66%, а БСП – трета с 15,01%.

Преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания, социологическите проучвания на агенциите показваха първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за “Има такъв народ”. На базата на своите екзитполове, социолозите даваха първо място на ГЕРБ-СДС и през целия изборен ден. И пак не познаха.

Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет.“

Проучването, финансирано от bTV и „Маркет линкс“ показва, че ако изборите за парламент на България бяха днес, първата позиция убедително щеше да е за коалицията ГЕРБ-СДС, която събира 22.5% от гласовете.

След това битката за второто място е изключително оспорвана. БСП получава 14.5%, „Има такъв народ“ е с 13.5%, а „Демократична България“ е на четвърта позиция с 11.9%. Коалицията около бившите министри Кирил Петков и Асен Василев събира около 11% подкрепа.

За ДПС биха гласували 9.8% от анкетираните. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%.