Кратък, но напоителен бе животът на 46-тото Народно събрание. Това заяви социологът от "Тренд" Анастас Стефанов, който представи проучване на агенцията за оценка на предишния парламент и електоралните нагласи на българите в ефира на bTV.

Има съществена разлика с предишния неуспешен парламент, когато имаше борба срещу статуквото, докато сега беше всеки срещу всеки. Рекордно ниско одобрение имаше на Народното събрание.

По думите на Стефанов данните затвърждават негативните оценки. Според него резултатът не е изненадващ, на база политическите конфликти. Неодобрението достига 77%, а подкрепата пада до рекордно ниските 12%. 11% не могат да оценят работата на парламента. 

 "Служебното правителство стана доста широкообхватно в своите действия и не веднъж влезе в обяснителен режим – Кирил Петков, заради гражданството и здравния министър заради различни казуси, посочи социологът. По думите му служебният кабинет е аванс сцената, докато президентът обира по-малко негативите.", обясни социологът.

"По отношение на това кой е виновен, че не се достигна до правителство, за никого не е тайна, че към ИТН очакванията бяха най-големи. Бяха първа политическа сила на последните избори, отколкото на тези на 4 април. Логично бе очакванията към тя да бъдат дори по-големи", коментира той.
 


По отношение на електоралните нагласи за предстоящите избори, социологът посочи, че се откроява голяма разлика между първите. ГЕРБ-СДС се завръща на първо място с 6-7 % пред ИТН.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%). Според данните 4-процентовата бариера за влизане в парламента преминават още ДПС (9,3%), новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%). 

Политологът от „Тренд“ Анастас Стефанов коментира в „Тази сутрин“, че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със стабилизация в политическото им поведение и отлив на електорат от „Има такъв народ“. 

Това са резултати преди обявяването на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Но имаше ясни индикации за техния проект. Престои да видим как ще се развие в бъдеще. Виждаме откъде черпят гласове от сходни политически субекти – ИТН, ДБ, Изправи се. Предстои да видим как ще разгърнат своите политичеки послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, но несъществена част“, добави политологът. 
 


Предположението, че ще черпят от гласовете на Радев, не означава, че ще вземат от гласовете на БСП. Формацията на Мая Манолова, ако не успеят да се консолидират, е възможно да изпаднат от бариерата и да не влезнат в парламента.

По отношение на националистическите формации, социологът посочи, че водещи позиции имат Възраждане и ВМРО, но за тях ще е важно дали ще се активизират електоралните ядрата, но и периферията.