Обръчът около Слави Трифонов да направи правителство и да посочи премиер, все повече се затяга. Откъм президентството и т.нар. протестърски партии нямат търпение да влязат във властта, но това може да стане само и единствено с мандата на „Има такъв народ“. Кого ще избере Дългия? Но така, че да не му се налага да става рано и да носи отговорност.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък Трифонов се видя със студенти в Пловдив, но така и не пожела да отговори на най-важния въпрос, който вълнува цяла България.

Междувременно стана ясно, че Трифонов е сменил основния си фаворит за премиерския пост, разкриха хора от най-близкото обкръжение на дългия шоумен, който се навря в политиката и демонстрира намерения да играе главна роля в нея през следващите години, пише в. „Галерия“.

Независимо че не се пуска в листите на партията си „Има такъв народ“ за следващия парламент, Трифонов еднолично взима всички стратегически решения. Най-любопитното е, че доскорошният му избор за министър-председател Любомир Каримански вече не е актуален.

Фаворитът вече е настоящият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков. Слави смятал да заложи на още поне двама от сегашните министри, които управляват в кабинета, предложен от президента Румен Радев. Със сигурност това нямало да бъдат вътрешният Бойко Рашков и здравният Стойчо Кацаров, които натрупаха най-много негативи от началото на служебното управление.

За мястото на Рашков се гласял специалистът по национална сигурност Николай Радулов, а като фаворит за здравен е сочен известният уролог доц. Силви Кирилов, бивш шеф на Александровска болница.

Иначе харвардският възпитаник Кирил Петков бил обект на дълго ухажване от страна на Трифонов. Според запознати спойката все още не е станала след няколко срещи между двамата, защото Петков имал определени предпочитания към „Демократична България“.

За да се стигне въобще до финалната права и до евентуалното му коронясване, ще трябва партията „Има такъв народ“ да получи мандат за съставяне на кабинет. Това е напълно възможно с оглед прогнозите, че резултатите от сегашния вот ще са близки до тези от изборите за 45-и парламент.

Самият Петков отговаря на всички условия за спокойно „носене на отговорност“, тоест за дистанционно управление. Плюс това е харесван от всички протестърски партии, включително и от БСП.

Веднъж вече Петков се изпусна, намеквайки за своите възможности да стане министър-председател, давайки воля на мечтите си и правейки се на визионер от нов тип. По подобие на царя и той даде хоризонт за справяне с изоставането на страната. Според него България можела да стане богата страна след пет години, докато Симеон Сакскобургготски ни обещаваше светло бъдеще след 800 дни.

„Ако държавният бюджет се изразходва по правилен начин, след пет години България ще се оправи“, коментира Петков, който постави и условие за осъществяването на този план, а именно – премахване на корупцията и борба за експортните пазари.

Независими наблюдатели на политическите процеси у нас обаче смятат, че Кирил Петков няма как да изпълни ролята на параван, който да скрие цялата партийна немощ на „Има такъв народ“. Още повече че и за самия него лъсват скандални зависимости. Формацията на Слави засега показва пълна управленска немощ и липса на каквито и да било идеи, които да бъдат артикулирани в публичното пространство.

Доста са компрометирани хилавите му китове, на които се крепи идеологическата му конструкция – мажоритарна избирателна система и управление с референдуми. Последните му действия, агресивността в миналия парламент и отказът му да се кандидатира за депутат са на път да отнемат част от електората, който го подкрепяше.

Все още в публичното пространство не е публикувано социологическо допитване за нагласите, след като Трифонов декларира, че няма да участва на парламентарните избори и обяви, че имало и други форми да участва в управлението на държавата.