"Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка. Този човек трябва да си поеме своята отговорност", заяви директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред "Денят ON AIR".

В неговото училище едва 9% от учениците са ваксинирани, около 4-5% други са преболедували, а желаещите да се тестват със собствени средства са около 15%.

"Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкова ниска, колкото на тестовете за малките ученици от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има отделни класове, които да са съгласни, но това създава много лошо противопоставяне: една мотивирана част биха се върнали в училище за сметка на семейния бюджет", обясни Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е време здравният министър д-р Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които директорите на училищата отнасят ежедневно.
"Здравният министър направи крачка, с която ни затвори изведнъж, и сега стъпката за връщане към отваряне на системата е много трудна, много бавна, невъзможна като че ли. Ние преминаваме от "тъмночервената" към по-спокойната зона, но се появява и нов опасен вариант", изтъкна директорът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е преминаване към ротационно обучение в цялата страна, въпреки влошената епидемична обстановка.
"Здравният министър трябва да приеме нова форма на гъвкавост спрямо учениците. Тестването в този му вид няма да се случи, защото няма тестове. След като ги няма, трябва да се върнат учениците въпреки тази ситуация и да започнем принципа на ротацията, независимо от "тъмночервената" зона, в която се намираме", посочи той.

Стаматов е категоричен, че в никакъв случай не трябва да се допуска противопоставяне на едни или други ученици на базата на финансово положение.