Много учени по света казват, че българите са в ядрото на европейската цивилизация и студентите на Великотърновския университет го доказват всекидневно. Те го доказват със своята работа, вдъхновение и всичко онова, което правят за развитието на езика, науката и културата ни. Това заяви в четвъртък вицепрезидентът Илияна Йотова пред преподавателите и студентите на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ по случай патронния празник на висшето учебно заведение.

Йотова подчерта, че университетът е наследник на Търновската книжовна школа, която дава знания и просвещение не само в родината ни, а и на целия континент.


“За мен е огромна чест днес да бъда част от този празник, празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на Великотърновския университет. Кой не е слушал за Второто българско царство? Кой не е слушал за Велико Търново? В тази аудитория днес, макар и на открито, в присъствието на професори, историци, литературоведи, специалисти по старобългарска литература, изкуства и култура, трудно ще мога да бъда наравно с тях, за да припомня всички онези определения, дадени за Велико Търново. Но само ще кажа Царевград. Ще припомня Манасиевата хроника и онова, което са написали древните. Именно затова най-естественото нещо е в този град е да се развива делото на Кирил и Методий“, каза още в словото си Илияна Йотова.

Тя подчерта, че вече над 50 години търновската алама матер е едно от най-добрите висши учебни заведения, не само у нас, но и по целия свят.

„Днес Великотърновският университет е желано място за много студенти – да дойдат и да се учат тук. И не само от други краища на България, но и от цяла Европа. Но нищо от това не идва от само себе си и даром. Зад това стоят преподавателите, администрацията на университета и самите студенти“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова се обърна и към младите хора, с думите, че те са изключително ценни, не само за родината ни, но и за целия свят.

„Никога не забравяйте къде сте учили и чие послание носите дълбоко с душите и сърцата си. В зората на Средновековието, да кажеш, че всеки един народ има право на собствено богослужение, на собствен език и писменост, това звучи по-актуално дори от днешното съвремие. Бъдете горди с това, че сте възпитаници на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бъдете благословени! На добър час! Честит празник!“, завърши Илияна Йотова.

Приветствено слово отправи и проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ, в което той също поздрави всички преподаватели и студенти. На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, общественици, професори, преподаватели и студенти.