Данни за изтичане на информация от Министерството на образованието за европроекти има още от края на 2017 г. Това обяви в „Тази сутрин” по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка със скандала „Ало, Банов съм” и намесените в него Ангел Ангелов като служител на просветното ведомство и Иво Костов като близък до него.
 
В началото на февруари изпълнителният директор на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж Кирил Гератлиев обяви, че е заплашван от Ангел Ангелов. Според Гератлиев заплахите срещу него са започнали след заседание на комитета за наблюдение в края на ноември 2018 г., на което бил регистриран теч на информация.
 
Красимир Вълчев уточни, че става въпрос за изтичане на информация, която по същността си не трябва да бъде публична, тъй като създава предпоставки за манипулиране на оценителния процес. По думите на министъра това означава, че „някой от бенефициентите знае как се развива оценителният процес”.
 
„Съмненията, че тази информация изтича по линията Ангел Ангелов – Иво Костов, се затвърдиха в агенцията през ноември миналата година – основно Кирил Гератлиев, който ми докладва”, каза министърът.
 
През ноември миналата година на комитета за наблюдение се изнася информация, с която Иво Костов не би трябвало да разполага като представител на една от работодателските организации, уточни той.
 
„Получава се своеобразна коалиция срещу Кирил Гератлиев, започват сигнали срещу него за упражнен натиск, тормоз. От друга страна, получих сигналите на Гератлиев за изтичането на информация”, обясни още министърът.
 
Според него връзката между Ангел Ангелов и Иво Костов е била публично известна в консултантски и академични среди. „Оказа се, че са комуникирали с много представители на академичните среди, които са имали такива проекти, а след това се потвърди връзката от тяхната свързаност с фирми и имоти”, посочи Вълчев.
 
По думите му проверката в министерството също е потвърдила данните за свързаност на тези лица.
 
Във връзка с висшето образование у нас министърът коментира, че се намалява приемът в професионално направление „Икономика”. За 3 години сме го намалили с 50%, в „Администрация и управление” – с 60%, в „Право” – с близо 40%, уточни министърът.
 
От друга страна, увеличаваме приема в тези специалности, които ще имаме драматичен очакван недостиг на пазара. По думите му става въпрос за инженерните, педагогическите, аграрните, природоматематическите професионални направления.
 
Предоставя се допълнително финансиране на висшите училища. Предвиждаме с промени в Закона за висшето образование някои професионални направления изцяло да освободим от такси, посочи просветният министър.