50 деца на украински бежанци, които са се установили в Русе и региона, ще могат да получат училищни пособия. Благотворителната кампания "Училищен звънец с Каритас" е на русенската хуманитарна организация, предава БНТ.

До края на септември тя ще подпомогне още 100 социално слаби момичета и момчета, на които Каритас предоставя социални услуги.

Няколко украински семейства вече зарадваха децата си с нови ученически раници, оборудвани с всичко необходимо за училище.

10 първокласници не са успели да чуят първия училищен звънец в родните си градове. Даня е в шести клас, обучава се онлайн в Одеса, защото му било трудно да научи български език и да се запише в русенско училище. Дошъл в Русе преди около 5 месеца с баба си и леля си. Тъгува за своето училище и за приятелите си.

За Даня се грижат леля му и баба му, която е с инвалидна пенсия. С още техни роднини живеят в русенското село Красен.

"Всички сме заедно, помагаме си и благодарение на вашите помощи от храна и дрехи, успяваме да се справим, за което много ви благодаря", заяви баба му Нина Ремовна.

Виктория избра тетрадки за племенника си. Тя и сестра й работят, но разходите им са големи, затова е благодарна за даренията.

"Имам племенник, той е в четвърти клас тук в училище "Отец Паисий". Ние сме от март в Русе и той се справя доста по-добре от мен с българския. Свиква с новото училище, вече има и приятели. Благодаря на тези добри хора, които ни даряват тези пособия и тетрадки", допълни Виктория Леонидовна.

"Тези скъпоценни училищни пособия ни бяха предоставени от дарители от цялата страна. Надяваме се да продължи тази кампания до края на месеца, защото децата имат нужда от тази подкрепа. Те са изключително скромни, те вземат само това, което на тях ще им потрябва в училище и винаги се грижат да има и за някой друг, да има и за други, които имат нужда", каза още Цвета Ненова, координатор на кампанията.

Хуманитарната католическа организация продължава да подкрепя украинските бежанци, като им осигурява жилища, работа и здравни услуги.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук