Едно от Чудесата на България става студентски кампус. Кметът на Бургас Димитър Николов представи на министъра на културата Кръстю Кръстев проекта на Община Бургас за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс „Акве Калиде“.

Вече са водени разговори с 5 западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк „Акве Калиде“, тъй като мястото е уникално поради наличието на цели пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Тази учебна година се очаква в Бургас да се разкрият бакалавърска и магистърска програма по подводна археология, а Община Бургас има готовност да предостави бази за развитие на проучването на подводната археология в Черно море.

Това може да се осъществи съвместно с Министерството на културата, като институционален партньор в реализирането на проекта през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде възможност на морските общини да наблегнат на програми, свързани със създаване на капацитет за подводни проучвания в България, като един от лидерите в региона, свързани с изучаване на подводното наследство в Черно море.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук