10-15% от лекарствата, които се продават в света, са фалшифицирани. В някои африкански страни фалшивите медикаменти стигат до 50 процента. Това съобщи Джон Нютън от отдела за защита на интелектуалната собственост на Интерпол по време на дискусиите на годишната среща на организацията в Санкт Петербург.
Най-фалшифицирани са лекарствата за сърце, противомаларичните продукти, ветеринарните препарати, а също и козметични изделия. Фалшивите медицински продукти се разпространяват в промишлени количества и в световен мащаб, което е изключително опасно за живота и здравето на онези, които ги употребяват, каза Нютън.
Тревожно е, че все още са много страните, в които няма ефективен контрол върху производството и вноса на лекарства. Само 53 държави дават данни в информационната система на Интерпол за засечени медицински фалшификати. Експертите на организацията показаха кадри от разбити фабрики за фалшифициране на медицински продукти, от които стана ясно, че в тези изделия са влагани не просто опасни за здравето съставки, но и химикали, използвани в пътното строителство например. Само на територията на Африка са извършени 36 ареста на организаторите на такива нелегални лаборатории.
За да се справи с тази нова форма на организирана тежка престъпност, Интерпол започва обучението на полицаи от 26 африкански страни, които да работят по противодействието на фалшивите медицински продукти.
Единодушно делегатите на Генералната Асамблея на Интерпол, в това число и България, подкрепиха резолюция, с която одобриха международното сътрудничество в борбата срещу производството и разпространението на фалшиви медицински продукти. Документът задължава всички страни-членки незабавно да придоставят и обменят информация по този вид организирана престъпност чрез базата данни на Интерпол. /БЛИЦ