Често се случва докато пътуваме да се разболеем или да ни подгони параноя това да не се случи. Има няколко важни стъпки, които трябва да следим, за да ни бъде спокойно по време на пътешествията, че няма да отидем на мечтаната ваканция с главоболие или подсмърчащ нос:

Мийте ръцете си

"Измиването на ръце е най-важното нещо, което може да направи всеки, за да защити здравето си", съветва. Д-р Филип Тирно, професор по микробиология и патология в Нюйоркското училище по медицина. Миенето трябва да продължи поне 20 секунди, като не забравяте да почистите и под ноктите.

Ако нямате възможност да ги измиете, не пипайте лицето си, за да предотвратите навлизането на микроби през очите, носа или устата. Винаги носете в себе си антибактериален гел.

Направете си ваксина

Филис Козарски, професор по медицина и инфекциозни болести в университета "Емори", препоръчва предварително да се консултирате с лекар дали мястото, което посещавате, не изисква някаква ваксина.

Подсилете имунитета си преди пътуване

Експерт по пътуване, Уенди Перин, предлага да приемате витамин С преди да се качите на дълъг полет. "Въздухът в самолета може да има много микроби, които лесно ще погълнете, затова се подсигурете“.

Сензационно откритие накара англичаните да ядат малини всеки ден

Носете медицински комплект

Доктор Козарски съветва да носите винаги комплект средства за първа помощ като ибупрофен, средства против диария и повръщане, лепенки, бинт.

Вземете мерки срещу насекомите

Степента, в която трябва да се предпазвате, зависи от това къде пътувате и какво ще правите. Например вирусът Зика е разпространен в Южна Америка, Карибите, но има места, на които може да срещнете опасни комари и които да причинят малария или треска. Подсигурете си подходящ репелент за насекоми, както и вземете дрехи, покриващи плътно кожата.

Наспивайте се

Това може да е трудно, ако пътуването ви включва забързан график, шумни хотели или чести полети, но е ключът към поддържането на здрава имунна система.

Останете хидратирани

Дългите полети, дните, изпълнени с активности, както и горещите климатични условия изискват повече течности, отколкото обикновено приемате. Избирайте бутилирана вода вместо захарни напитки и се стремете да приемате поне по 1.5 л. Храни като диня, кисело мляко и краставици са също с високо съдържание на вода.

Яжте джинджифил всеки ден в продължение на 1 месец и това ще се случи с тялото ви!

Бъдете внимателни за това, което ядете и пиете

За да не рискувате здравето си, не се доверявайте на храна от улични търговци, за която не знаете дали е прясна, пийте бутилирана вода и мийте много внимателно плодовете и зеленчуците.

Упражнявайте се

Ако редовната фитнес тренировка е част от здравословния ви начин на живот, опитайте се да я поддържате и по време на път. Много хотели имат фитнес центрове, а в Интернет ще намерите и фитнес програми, подходящи за стаята. Тичането или карането на велосипед също са чудесни начини да се раздвижите, но и да разгледате забележителностите.

Не се вманиачавайте

Това, че сте далеч от дома си, не означава, че трябва да се вманиачавате и да дезинфекцирате всичко около себе си, без да може да се наслаждава на пътуването. Навсякъде около нас има микроби, няма как да ги избегнем.