100% измама: И най-скъпите „натурални“ сокове в кутии гъмжат от консерванти, подсладители и гуми
Не вярвайте и на рекламите за „парченца плодове”, защото това са просто добавени гуми, подобие на плод
В същото време обаче се разграждат близо 80% от всички витамини и полезни вещества, съдържащи се в цитруса. След термичната обработка, портокаловият сок се пълни във вакуумирани варели, за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето.
В тези варели сокът може да престои без да ферментира, но за сметка на вкусовите и ароматни качества. Процесът на обработка унищожава полезните витамини и вещества и влошава вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се внасят у нас, където отново се отварят и се прибавят изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори. Често се добавя и захар, или други подсладители като фруктозен сироп, които са по-вредни и от захарта.
Не вярвайте и на рекламите за „парченца плодове”, защото това са просто добавени гуми, подобие на плод. Така въпросните „натурални” сокове наистина няма как да бъдат натурални, защото не е възможно да имат трайност по една година. Дори сокът да е направен от истински плод, обработките са толкова агресивни, че се губят всички полезни вещества. В България е въведено изискването само истинските сокове да съдържат надпис „сок” на етикета и затова почти на нито една кутия няма да намерите надписа. Ето и какво можем да направим, за да избегнем вредните напитки, от които освен всичко останало се получават и киселини – най-добре е въобще да не се купува.
Последвайте ни
1 Коментара: