12 здравословни есенни плодове и зеленчуци
Ето няколко от тях:
Ябълки
Нищо не крещи "есен" така, както ябълките. Те са богати на антиоксиданти - по-специално на витамин С, което спомага за укрепване на имунната система и дори може да намали риска от рак.
Освен това ябълките са с високо съдържание на пробиотичен пектин, който помага за здравето на стомашно-чревния тракт и може да помогне за понижаване на холестерола.
В 1 средна ябълка има 95 калории, 0.3 г мазнини, 25 г въглехидрати, 19 г захар, 4 г фибри
Тиква
Есенното изкушение е не само идеално за декорация на Хелоуин, но и е отличен източник на витамин А, важен за зрението. Също така е богата на фитостероли, които помагат да се намали лошият холестерол и бета-каротин, което помага за предпазване от свободни радикали.
В една чаша варена тиква има 49 калории, 0.2 грама мазнини (0.1 г наситени), 12 г въглехидрати, 5 г захар, 3 г фибри и 2 г протеин.
Учените посочиха най-добрия есенен зеленчук за сърцето
Брюкселско зеле
Не пренебрегвайте този зеленчук. Той е добър източник на желязо, което помага на тялото ви да образува червени кръвни клетки, както и на витамин К, който е важен за здравето на костите. Малките зелки са богати на витамин С. Опитайте ги изпечени с малко зехтин, сол и черен пипер, стават много по-вкусни.
1 чаша (сурово зеле) има 38 калории, 0.3 г мазнина (0.1 г наситени), 8 г въглехидрати, 2 г захар, 22 мг натрий, 3 г фибри, 3 г протеин.
Смокини
Този есен плод е чудесен източник на фибри, което може да помогне за намаляване на холестерола, контролира кръвната захар и предотвратява запека. Освен това е богат на калий - важен за контрола на кръвното налягане.
Една голяма смокиня има 47 калории, 0.2 грама мазнини (0 грама наситен), 12 г въглехидрати, 10 г захар, 1 мг натрий, 2 г фибри, 0,5 г протеин.
Карфиол
Карфиолът е чудесен източник на витамини С и К, които помагат да се регулира възпалителният процес. Карфиолът също е богат на фолиева киселина, което е от решаващо значение за всички жени, които мислят за забременяване, тъй като помагат за предотвратяване на дефекти в нервната тръба.
Една порция – ок. 1 чаша има 27 калории, 0.3 грама мазнини (0.1 г наситени), 5 г въглехидрати, 2 г захар, 32 мг натрий, 2 г фибри, 2 г протеин.
За да не боледувате през есента, трябва да хапвате...
Цвекло
Цвеклото заслужава много повече внимание. Есенният зеленчук съдържа фитонутриент, наречен беталаин, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То също е добър източник на фолиева киселина, калий и манган, което помага при абсорбцията на калций и съсирването на кръвта.
½ чаша сварено цвекло има 37 калории, 0 грама мазнини, 8 грама въглехидрати, 7 грама захар, 65 милиграма натрий, 2 грама фибри, 1 грама протеин.
Круши
Крушите могат да направят всяка есенна рецепта по-вкусна и по-питателна. Плодът е добър източник на фибри и осигурява витамин С, мед (който може да помогне за предотвратяване на някои видове рак) и бор - хранителен елемент, който помага на организма да задържа калция.
На 1 средна круша има 101 калории, 0 грама мазнини, 27 грама въглехидрати, 17 грама захар, 2 милиграма натрий, 6 грама фибри, 1 грама протеин
Нар
Малките семенца на нара са богати на антиоксиданти, които са полезни за имунната система, имат фибри и калий, което насърчава сърдечно-съдовото здраве и подобрява кръвното налягане.
Една порция от 1/2 чаша има 72 калории, 1 грам мазнини, 16 г въглехидрати, 12 г захар, 3 мг натрий, 4 г фибри, 1 г протеин
Отслабването при възрастните е опасно
Сладки картофи
Друг есенен зеленчук, който можете да хапвате и през цялата година, са сладките картофи, пълни с фибри, витамин А и витамин С във всяка порция.
Един цял сладък картоф има 112 калории, 0,1 г мазнини, 26 г въглехидрати, 5 г захар, 72 мг натрий, 4 г фибри, 2 г протеин.
Грозде
Този есенен плод е не само за вино, но и перфектен за десерт. Богат е на полифеноли и витамин К, което помага за изграждането на по-здрави кости.
1 чаша съдържа 104 калории, 0.2 грама мазнини, 27 грама въглехидрати, 23 г захар, 3 мг натрий, 1 г фибри, 1 г протеин.
Последвайте ни
0 Коментара: