С 12 нови досъдебни производства по САПАРД се похвали сформираното през октомври спецзвено към прокуратурата за злоупотреби по еврофондовете, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. До този етап има пет внесени обвинителни актове, като два от тях са в Пловдив. В друго обвинение срещу Йордан Цонев става дума за документ с невярно съдържание за 330 000 лева.
Има обвинителен акт и в Районната прокуратура Перник, който е също за документна измама - за 7 500 лева срещу Кирил Борисов. Последният акт е за същото престъпление и е образуван в Чирпан. Той касае 700 лева за природни облаги. Актът е срещу Кънчо Георгиев.

От спецзвеното се похвалиха, че имат 84 досъдебни производства и 32 преписки, като бройката им се е изменила нагоре. 32 производства и 11 преписки са по програмата САПАРД. 23 производства и една преписка са по програма Леонардо Да винчи, има едно производство по ИСПА, също така 15 досъдебни производства и 13 преписки по програма ФАР. Съществуват още преписки и по други програми.
Има 12 повдигнати обвинения, които са по Леонардо Да винчи и САПАРД. До този момент звеното е изготвило един отчет, който е връчен на главния прокурор Борис Велчев и вицепремиера Меглена Плугчиева. Изготвен е специален регистър на всички материали в апелативните прокуратури, като във всяка прокуратура е назначен магистрат, който да отговаря за тези въпроси. От звеното към прокуратурата са изпратили 25 уведомления за нередности, които са били адресирани до Държавния фонд "Земеделие".

Преди един час е приключила съвместна акция на криминалните служби като са проверени 30 адреса в 7 града за злоупотреби, съобщиха от прокуратурата. Над 120 човека са участвали в акцията, като са иззети документи за кандидатстване пред САПАРД на стойност над 6 милиона лева. В момента се проверяват иззетите документи и в близките дни ще бъде дадена повече информация.

Маргарита Попова отказа да коментира освобождаването на Асен Друмев при разглеждане на мярката му пред Софийски градски съд, като каза само, че ставало дума за вътрешно убеждение на магистратите.

Милан Николов, БЛИЦ