Непълнолетният е обвинен за блудство, изнасилване, нанасяне на телесна повреда и заплаха спрямо две момичета

Окръжен съд - Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 15-годишния български гражданин Р. С., издирван във връзка с досъдебно производство за седем престъпления срещу личността.

Лицето е било обявено за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд - Висбаден, за осъществени на 17.04.2021 год., 30.05.2021 год., 15.12.2021 год., 21.12.2021 год. и 01.01.2022 год. в района на гр. Майнц- Кастел по отношение на две момичета множество действия, реализиращи в няколко отделни случая блудство и изнасилванеблудство с принуда, изнасилване с принуда, нанасяне на телесна повреда и заплаха.

Р. С. е задържан на 12.02.2022 г. в 9:25 часа в гр. Бяла за срок от 24 часа със заповед за полицейско задържане и след това с постановление на прокуратурата за срок от 72 часа.

Окръжен съд – Русе, като съобрази всички доказателства по делото, прецени, че искането за вземане на постоянна мярка задържане под стража е основателно.

Р. С. е обвинен за общо седем престъпления по отношение на две лица, което според съда сочи на висока степен на обществена опасност и съответно склонност към извършване на престъпления.

Освен това той е напуснал Германия много скоро след извършване на последното деяние, което разкрива желание да се укрие в България с цел избягване на наказателното преследване.

Ето защо, според Окръжен съд – Русе, данните по делото от една страна и нормативната уредба и практиката не разкриват възможност с друга освен най-тежката мярка за неотклонение да се осигури участието на лицето в производството по изпълнение на европейската заповед за арест.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.