Пищно шоу с много военна техника и салюти ще има днес в чест на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Празникът започва да се отбелязва още със създаването на Българската армия.

На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие - ордена “За храброст”. Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника. По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в София. Той ще започне в 10.00 часа на площад „Княз Александър I”.

В него ще участват над 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната.

За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. „Княз Александър I“, а който проявява интерес към службата в редиците на Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната кампания „Бъди войник”. Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генералмайор Иван Лалов.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 Снимка: Информационна агенция "Фокус" 6.05.2019 г. 3/4 представителни блока с бойните знамена на: Военна академия „Георги Стойков Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба „Военна полиция“.

При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 09.00 часа с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и знаменен взвод със Самарското знаме, щандарта на Първи конен полк, знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк, знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, знамето на 6-ти пехотен Търновски полк и знамето на 25-ти пехотен Драгомански полк.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия.

Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески. Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.

Във военния парад в София ще бъдат представени образци на видове военна техника на Въоръжените ни сили. След преминаването на представителните блокове на Българската армия и служба „Военна полиция“ на площад „Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада.

Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и „Cougar” и самолетите „Спартан“, „Пилатус“ и МиГ-29.

На площада ще преминат 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270FB-6, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando select” и „Guardian”, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танк Т-72, тактически ракетен комплекс „Точка”, зенитноракетен комплекс „ОСА”, брониран автомобил „SAND CAT”, транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 „Нева“ (SA-3) и С-200 „Вега“ (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10). Клубът за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ ще представи техника от периода на Втората световна война: четириместна командирска кола „Кюбелваген Феномен Гранит-30“ (от 1936 г.), 12- местен триосен камион „Щайер 640“ (от 1940 г.) и 4-местен джип „Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ“ (от 1943 г.), както и мотоциклети „Цундап-КС 750“ (от 1942 г.), „BMW R75“ (от 1943 г.), „BMW R12“ (от 1940 г.) и „BMW R35“ (от 1940 г).

Командващият парада генерал-майор Иван Лалов - заместник-командващ на Съвместното командване на силите, e роден на 9 август 1962 г. в с. Бреница, област Плевен. През 1987 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия. Офицерският му път започва като младши пилот в авиобазата в Равнец.

През годините последователно преминава през основни командни длъжности – старши пилот, командир на звено, началник щаб на ескадрила, командир на ескадрила, командир на Трета авиационна база „Граф Игнатиево”. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, както и специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” в Общовойсковия колеж по отбраната на Република Франция в Париж.

От 6 май 2018 г. е заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Генерал-майор Иван Лалов е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка, военен пилот I клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39. МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната с награден знак „Свети Георги Победоносец ІІ степен”, както и с предметни награди и грамоти. Владее английски и френски език.