Тежка военна техника се очаква да премине на площада на тазгодишния военен парад за 6 май. “Тази година вертолетът МИ-17 няма да прелети с националния флаг, така че парадът ще започне с блоковете, които ще преминат в тържествен марш, след тях ще премине авиационна техника и накрая техниката на сухопътни войски и на зенитно-ракетни войски”. Това каза генерал – майор Иван Лалов, който тази година командва парада, предаде БГНЕС.

Парадът по традиция се открива от вертолет МИ–17 на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на България. Тази година няма да е така. „Причината е, че нямаме изправен МИ-17“, каза ген. Лалов. На площада ще преминат 48 единици сухопътна техника. Над 1000 са военнослужещите, които ще участват в парада. Ще участва ретро техника, предоставена от колекционери от цялата страна, която е била на въоръжение по време на Втората Световна война.

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия се очаква и вертолети и самолети на българските ВВС да прелетят над площад „Княз Александър I“ в София за участие в парада. Предвидено е те да са тройка вертолети от авиобаза Крумово, прелитащи във формация „клин“ – водач МИ-24 и два водени „Cougar“, самолет „Спартан“, три самолета РС-9М „Пилатус“ от учебна авиационна база Долна Митрополия, очаква се да преминат тройка самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево.

„Ако вали, ние маршируваме, техниката минава, самолетите в зависимост от това колко вали – там е по-особено“, каза командващият парада днес.

10 блока ще участват в парада. Тренировките започнали от вчера, но през това време блоковете са тренирали по места, откъдето се намират и ще продължат с тренировките и утре.

Отпреди един месец започнали да провеждат тренировки в постоянния гарнизон военнослужещите от представителния блок на 101-ви Алпийски полк – Смолян. Начело на блока ще е полковник Димитър Кацаров – командир на 101-ви Алпийски полк от Сухопътните войски, който посочи, че за първи път военно формирование от Смолян самостоятелен блок участва на военен парад в София. „Това бих казал е историческо участие, защото смолянският полк за първи път участва във военен парад в София в своята история. Още през 1912 г. там се формира такова военно формирование. Още след освобождението от 1912г. част от състава на 21 средногорски полк, който освобождава град Смолян и Средните Родопи остава там, но в историческите данни и факти никъде не присъства такова участие на военно формирование от Смолян като самостоятелен блок във военен парад в София, затова е доста сериозно това участие“, каза полк. Кацаров. Той уточни, че има военнослужещи, които са участвали когато полкът беше в състава на Сухопътните войски, но към 68 бригада „Специални сили“. „Част от нашите военнослужещи участваха тогава в блока на Специалните сили“, посочи той.

За първи ще участва в парада младши сержант Борис Райков. Той ще бъде част от представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски” и е един от най-младите военни, които ще участват в парада. На 21 години е и е курсант в Националния военен университет, в момента е втори курс. Споделя, че да бъде в армията е била негова детска мечта, която впоследствие имало възможност да се превърне в реалност и той се възползва от тази възможност. „Разбира се от момента, в който влязох гледната ми точка към въоръжените сили се промени, но съм изпълнен с надежда, че това е една сигурна професия за всеки един гражданин, на който това е негова мечта и желае да се реализира“, посочи той.

Старшина Галина Серафимова е главен сержант на Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите. За първа година ще марширува на парада, макар че е в редиците на армията от 1990г. Тя не скри, че за нея е изключително вълнуващо и е чест. Старшина Серафимова не скри, че се е отказала от това да е военен за седем години по лични причини и благодарение на изменението в закона се върнала пак през януари 2018 г. „Защото за мен военната професия е призвание, отстрани погледнато така се оказа. Армията ме сформира като човек, аз съм с пагон от 18-годишна, те ме създадоха като характер, научиха ме на дисциплина, на работа в екип, на отговорност и не са последно място на войнска чест, което за мен е най-важното за един военнослужещ“, посочи тя.

А техниката на сухопътни войски, която ще бъде представена на военния парад ще включва лек автомобил с повишена проходимост брониран „Мерцедес” G 270FB-6, бронираната машина „Хамър”, бойна бронирана колесна машина „Comando select”, бойна бронирана колесна машина „Guardian”. Очаква се да се види и бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1, 152 мм оръдие гаубица Д-20, БМ-21 „ГРАД”, наследник на легендарната „Катюша”, 122 мм самоходна минохвъргачка Б1 – 10 „Тунджа” и други, сред които и танк Т-72, който е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски и тактически ракетен комплекс ТРК „Точка”.