Блокадата в центъра на София продължава и в 24-тия ден на протести. Освен на „Орлов мост” и на жълтите павета, палатков лагер изникна и на един от подходите към автомагистрала „Тракия” при Стара Загора. Там вече едно денонощие протестиращи искат да затворят ключовия аутобан, предава Нова тв.

На този фон от полицията обявиха, че се налага да намалят броя на униформените, които охраняват протестите заради разпространението на коронавирус.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ


Оттам обясниха, че са констатирали все повече случаи на коронавирус сред униформените. Голяма част от тях са охранявали протестите.

Протестиращите традиционно започнаха да се събират пред Президентството в 19 часа.


Техните искания остават същите. Под прозорците на властта също е организиран палатков лагер, а протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат постигнати техните искания.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Палатков лагер блокира площад „Орлов мост” трети пореден ден.

Той ще остане безсрочно, а протестиращите са категорични, че ще си тръгнат, когато исканията им бъдат изпълнени.

През кръстовището се пропускат само линейки, но не и автомобили на градския транспорт. Към 19 часа напрежение няма.

И тази сутрин „Орлов мост” осъмна с палатки. Нощта минала без сериозни проблеми, разказват хората от лагера.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

А още от рано сутринта се стигна и до напрежение между протестиращ и човек, живеещ наблизо. Заради тази ситуация останалите хора от палатките заподозряха, че между тях има провокатор.

Иначе вчерашният протест премина без сериозно нарушаване на обществения ред. В следобедните часове протестиращи се събраха и до двата палаткови лагера в столицата.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Около 21 часа вечерта започна и традиционното шествие. Така събралите се в Триъгълника на властта стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другите протестиращи.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Там за кратко се породи напрежение, когато мъж се опита да се качи на трибуната, а протестиращите го обвиниха, че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

По-късно протестът се раздели на няколко лъча и блокира и други ключови булеварди в столицата.

Протестиращите заявиха, че са направили свой вътрешен кодекс, за да не се стига до безредици. В него пише, че всеки, който иска да протестира, не трябва да е употребил алкохол или наркотици.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

24 часа продължава и блокадата при Стара Загора, където протестиращи са затворили един от подстъпите към автомагистрала "Тракия". Към момента полицията не допуска да бъде спряно движението по аутобана. 


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Протестиращите заявиха, че не желаят да блокират скоростния път, а да преминат през него.

От полицията са категорични, че това не може да се случи, тъй като е опасно.

Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Протестиращи обаче постоянно преговарят със служители на реда. През блокадата се пропускат линейки, автомобили на градския транспорт и с хора на хемодиализа.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Колоната от автомобили е спряна вече денонощие на изхода на Стара Загора към автомагистрала „Тракия: и Хасково.

Пред протестиращите стои полицейски кордон и не ги допуска да продължат. Хората са категорични, че няма да отстъпят. Искат оставка на правителството.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

,,Опитахме се да направим така, че да ни допуснат да преминем през детелината на магистралата, тоест да излезем от единия изход и да влезем от другия в Стара Загора, което е всичко на всичко 6-7 минути”, заяви протестиращ. 


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Според полицията, обаче, подобно действие би било изключително опасно за участниците в протеста.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

„Знаете, че пътуването по автомагистралата, която е високоскоростен път, на нея скоростите са големи,  и излизането, спирането на необозначените места, носи твърде големи рискове”, обясни комисар Илиян Илиев от „Охранителна полиция” към  ОДМВР - Стара Загора.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Тази сутрин един от протестиращите е опитал да мине през  полицейският кордон пеш, но е бил спрян от униформените.

„Не, не сме задържали лицето, започнали сме проверка, разпоредена е такава, за да изясним какви са били действията, както на лицето, така и на нашите служители”, обясни Илиев. 


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

На мястото на протеста са разпънати шатри и палатки, има и столове. От полицията заявиха, че постоянно преговарят с протестиращите в опит да освободят шосето.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

До кога ще продължи блокадата на пътя, никой не може да каже. Броят на протестиращите постоянно се увеличава, пристигат и хора от съседни на Стара Загора градове и села. Към тях се присъединиха и протестиращи от София, сред които бе и Арман Бабикян.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Майките на деца с увреждания на автошествие. Протестната акция е на гражданската инициатива "Системата ни убива". Шествието започна от министерския съвет и продължи до къщата на премиера в Банкя.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

Протестът на майките също е с искане  за оставката на правителството. Колите тръгнаха от паркинга пред БНБ в 17.30 часа. Основното им искане е за по-добра социална политика към хората с увреждания. Протестите на "Системата ни убива" започнаха през 2018-та година.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

„От всичко това, което ние сме искали, а то е реформа на социалната система, сме постигнали един закон, който е може би е най-справедливият приет в последните 30 години в парламента и всичко останало е само замазване на проблемите”, заяви Нели Димитрова.


Снимка: Георги Колев,БЛИЦ

„Нашето искане е само едно от началото на март месец, протестираме пред МС - денонощно бяхме там. Оставка на кабинета „Борисов 3”. И тъй като не ни видя, не ни чу пред МС, освен, че ни нарече катун, сега ние отиваме на място там”, каза Вера Иванова.