Някои я знаят като най-възрастната жителка на кирковското село Бенковски, други като жената с многото деца, а трети пък като човека, преживял какви ли не трудности, но въпреки това останал  винаги с усмивка на лице.

Всъщност и трите образа са на 95-годишната Айше Хорчева. Родена е през 1928 г. в махала Рушановска към село Дрангово, а по-късно се омъжва в махала Хорчевска. През целия си живот тя се е занимавала с отглеждането на тютюн, а понякога дори се е стигало и до обработването на  рекордните 12 декара.

С широка усмивка тя казва, че „днешните млади няма да издържат на толкова много работа и ще се откажат бързо-бързо“. Майка е на 10 деца - 6 момичета и 4 момчета. Казва, че никога от нищо не ги е лишавала и ги е отгледала лесно, без проблеми.

Айше Хорчева е живяла по времето на войни и бунтове и със сълзи на очи си спомня за тях.

„Трудни и тежки времена бяха. Спомням си за един момент, в който от едната страна на улицата има сватба и се чува музика, а от другата се чува плачът на майките, които тъгуват за своите рожби, отишли по балкана да се крият. Имало е моменти, когато са ни забранявали вечер да излизаме от къщите си.

Виждала съм как обикалят войниците по улиците, а и знам каква е майчината болка, защото единият от синовете ми беше на фронта, а другият беше взет за запас“, разказа за 24rodopi.com Айше.

Друго голямо събитие, което бележи живота й е „Възродителният процес“. Айше си спомня как тогава са я повикали в местния комитет, за да си избере българско име и да я преименуват. И така от Айше, тя става Шинка. Впоследствие турското й име е възвърнато и така до ден-днешен го носи с всички спомени от онова време.

Въпреки трудностите, неволите и смъртта на някои от рожбите й, тя казва, че животът й е хубав и лесен. Допълва, че не си е давала зор за нищо, а е живяла с лекота и спокойствие.

Оказа се обаче, че освен че продължава да поддържа градинката си, да сее чушки и домати, тя е и активна гласоподавателка. С широка усмивка споделя, че е гласувала на всички избори досега и вярва, че управниците може да направят нещо хубаво, защото „в тях е властта, те контролират и командват“.

Пенсията, която взема възрастната жена, е 500 лв. „Понякога ми стига, понякога не, за да изкарам месеца“, казва жената.

В момента се оплаква само от болки в краката през нощта, но въпреки това не спира да се усмихва и да се радва на внуци и правнуци. Казва, че няма формула на дълголетието, а за него е благодарна само на Бог.

Само след броени месеци, Айше ще навърши 96 години, които ще отпразнува с цялото си семейство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук