В парк "Заимов" в София се събраха около 8 000 полицаи на четвъртия си протест. Досега те пушиха, пиеха вода и мълчаха, а днес решиха да изразят недоволството си с концерт.
Сред полицаите, пристигнали от цялата страна, има много техни близки и роднини. Народна музика оглася площада на парка, а пък служителите се хванаха на хоро. За тях ще пият народната изпълнителка Янка Рупкина и група „Епизод”. Протестът е замислен като концерт, тъй като по закон полицаите нямат право да протестират.
Полицаите няма да се откажат от исканията си и ще настояват за тях докрай, обясни председателят на новия полицейски синдикат Иван Павлов. Председателят на новия полицейски синдикат, който все още няма официална регистрация, обясни, че нито едно от направените предложения за промени не е одобрено от ръководството на МВР, „въпреки че в известен смисъл в преговорите има напредък”. По думите му трябва повече да се работи за подобряване на условията на труд на полицейските служители, защото според Павлов те са ужасни. Само за една година заплатите на полицаите в Румъния били увеличени с 55 на сто, каза той.
След концерта ще бъде връчена официална изготвена от недоволстващи полицаи декларация в посолството на Чехия, чиято страна председателства ЕС. Полицаите искат документът да стигне до ръководителите на съюза./БЛИЦ