На гребена на вълната със скандала с Костадин Костаинов от „Възраждане”, който на своя пресконференция нарече „Дневник”- изданието на Иво Прокопиев „жълто-кафяви отходни канали на американското посолство“ и пожела да напуснат залата, за която партията е платила да проведе пресконференцията си, повечето журналисти забравят, че това не е първият случай по подобно отношение към медиите.   

През 2018 година медийният бос Иво Прокопиев изгони от събитие като представяне на книга екипа на телевизия „Канал 3”. Тогава той даже си позволи да дава оценки - коя телевизия е свободна и коя не, пише Трибюн бг.

„Не смятам, че попадате в квалификацията на свободна медия. Понеже сте орган на една политическа формация, която по никакъв начин не произвежда качествена журналистика”, с тези думи се обърна издателят на „Дневник” и „Капитал” към журналистката от „Канал 3“, дошла да отразява събитието.   

„Радетелите на свободата на словото скандално изгониха екипа ни с обяснението, че сбирката е частна, а телевизията нямала покана. На събитието бяха поканени определени медии, такива на които обвиняемият Иво Прокопиев, Огнян Донев, както и газовият посредник Сашо Дончев са издатели и такива, които често отрязват техните позиции в публичното пространство”, обобщи тогава изгонената репортерка от „Канал 3”.

Тя се обърна и към съпругата на Иво Прокориев с въпроса дали според тях медийна свобода означава сами да си задават въпроси и да си отговорят, но не получи отговор.

Цялото унижение на репортерката от „Канал З“ беше излъчено от „Двенвик“, като тогава нямаше и дума за журналистическа солидарност или пък позиции на различни организации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук