Две години 18-годишната ученичка Миряна от Бургас е насилвана от свои ученички - психически и физически. В същото време обаче никой от училището не знае за това.

Тази шокираща история разказа в сутрешния си блок Нова телевизия.

Насилието ескалирало в петък миналата седмица, когато вече и училището е разбрало за проблемите. Последвали съобщения за убийство и палеж към родителите на Миряна.

"Опитвала съм да говоря с тези момичета, но след 1-2 месеца се повтаря същата история. В петък в час по философия правехме тест.

В края на часа те влязоха в класа и две седнаха зад мен, а две до мен. Започнаха да подхвърлят обидни думи и да късат тетрадки.

Госпожата направи забележка, но без полза", разказа момичето. 

Заради насилието е била извикана и полиция.

Според преподавателите обаче случаят е по-сложен и има и имуществен спор. Като преди случая от петък не е подаван сигнал за насилие.

"Информация за такъв конфликт нямах до петък. При мен информация не е постъпвала, нямаме и заявка за консултация на ученичката", каза психоложката на училището Жасмина Томова.

Към момичето са изпращани и съобщения със заплахи.

Майката на момичето Соня Попова разказа, че върху дъщеря и многократно е упражняван психически и физически тормоз, както и заплахи към семейството ѝ от страна на съученичките. Извън училището момичето е било причаквано, а върху нея е упражнявано физическо насилие. Психическият торзмо е извършан в училището. 

Потърпевшата Миляна Попова уточни, че не знае каква е причината за агресията. „Опитвала съм се да разговарям с момичетата, но решение на проблема няма”, каза тя.

Майката Соня Попова заяви, че в петък момичето е било причакано пред дома си.

Директорът на учебното заведение Ивайло Марков, обяви, че с конфликта се е запознал в петък следобед.

Тогава родителите са уведомили заместник-директорът на учебното заведение, а той от своя страна директорът. „Незабавно предприехме мерки.

Издадохме заповед за създаване на екип за обща подкрепа за личностно развитие”, заяви Марков.

Той уточни, че родителите на момичетата не са уведомени за случая, тъй като в петък, когато е бил подаден сигналът не са посочени точен и конкретен брой ученици.

„В понеделник вече беше получена информация”, каза директорът.

Ивайло Марков уточни, че родителите на момичетата срещу, които са обвиненията ще бъдат уведомени, но първаначално ръководството е трябвало да се запознае с цялостната ситуация. 

Според него информацията е представена по един начин, а има и други данни. „Става въпрос и за имуществен спор, който е бил преди това, освен това, ние не сме страна в конфликта. Нашата цел е да го разрешим по възможно най-добрият начин.”, подчерта Марков.

Майката на момичето уточни, че е подавала сигнали за подобни инициденти още преди две години, а през миналата година с Миляна е работил психолог в продължение на 6 месеца.  

По случая е образувана преписка. Момичетата срещу, които е подаден сигналът, също са подали сигнал срещу Миляна. Органите на реда работят по изясняване на фактологията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук