Достъпът до правосъдие не може да бъде осъществяван ефективно, защото се гледат само определени дела, които са от изключителна важност. Това е правилно. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ адвокат Валя Гигова по повод приетия от парламента днес на първо четене Закон за мерките при извънредно положение.

"За съжаление адвокатите в момента не се редят пред съдебните зали, а пред пощите, защото там пускаме всякакви книжа. Причината за това е, че електронната комуникация със съдилищата е много трудна", допълни тя.

"Трябва да бъдат приети такива мерки и правила, които да успокоят хората и те да бъдат сигурни, че заради извънредното положение няма да изгубят своите права.

Трябва да се спрат всички процесуални срокове. Към момента не са спрени никакви срокове. Спират се само дела. Има  и едни срокове, които са още по-важни.

Ако по време на извънредното положение ви изтича срока за предявяване на иск, и вие не може да подновите този срок, то тогава ще загубите това свое право и правото си на взимания. Тези срокове също трябва да бъдат спрени.

В голямата си част предложенията от нас адвокатите имат чуваемост от властта. Ние не сме опозиция на властта, просто се грижим за правата на хората. Ясно е, че доста от тях са орязани в момента, но ние трябва да запазим дух, спокойствие и разум в тази тежка ситуация", завърши адвокат Гигова.