Драстичното решение на началника на кабинета на Доган да сложи край на живота си парадоксално го превърна от тайнствената сянка на Сокола в един от най-известните партийци, пише "24 часа". При изписване на името му в "Гугъл" се появяват 616 хиляди документа, докато за Ахмед Доган излизат 593 хиляди.
Така че всички вече знаят кой беше Ахмед Емин. И до днес обаче няма отговор какъв беше той. Изданието пробва да разсее мъглата около личността на покойния чрез разкази на съпартийци.
Емин бил прекален демократ, смята един от основателите на ДПС в Търговищко - Хасан Чърак. Веднъж трябвало да гласуват оставката на местен председател. От 13 души само един бил против. "Щом не сме единни, отиваме на извънредна конференция", отсякъл Емин.
В края на 90-те години се препитавал с бизнес чрез две турски фирми, но нещата не вървели. От ДПС не бил получавал заплата 7-8 месеца и се наложило да вземе заем.  След като заминал за София, пратил по бившия министър Неждет Моллов 4 хил. долара. "Аз вече бях забравил за тези пари, но той се издължи до стотинка", спомня си Чарак.
Емин бил пословичен с педантичността си. Понякога обаче падал малко паникьор. Съпартийци и колеги в централата на ДПС си спомнят, че направо се разболявал при най-дребната неуредица. Когато депутатите забраниха партиите да извършват търговска дейност, получил от Сметната палата доклад. В две малки населени места клубове на ДПС все още имали договори с фирми. "Беше изпаднал в паника, че не сме изрядни. А по това време други партии като СДС и БСП имаха десетки договори с фризьорски салони и магазини", разказва депутат.
Бил запален ловец, но хуманен - никога не стрелял по свини майки, сърни и кошути. Обичал птичия лов. Имал двуцевка на времето, а разрешително за пистолет си изкарал едва преди да замине в София. 
В различни ситуации през последната година споменавал "ако нещо стане". Решил да премести ловните си оръжия от партийната централа у дома. "Предпазлив, пестелив, потаен, да. Може би нервен Дори дръпнат. Но не и лабилен", характеризира го негов приятел и съпартиец.
Направо боготворял лидера на ДПС. Понякога дори бил раболепен. Тайно правел забележки на колеги, ако по време на почерпка станат от масата и си тръгнат преди Доган. Никога не го наричал по име, само "г-н председател".
Имал ключова роля по избори, когато всички от ДПС били на 100% в разход. Практически тогава той ставал шеф и координатор на предизборния щаб. Намесвал се при проблеми по места - смее ли някой да се опълчи на началнтик-кабинета. Впрочем името, длъжността, телефонът и имейлът му още фигурират в сайта на ДПС, веднага под ръководството, отбелязва изданието. /БЛИЦ