Като цяло доволните от Конгреса са повече от недоволните. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Симов.
На заседанието на 49-тия Конгрес на партията беше приет нов устав на БСП, в който беше записано, че председателят на партията се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор и кандидати за народни представители не могат да бъдат социалисти, които са били 12 години депутати. Тази реформа беше отлагана от може би повече от 15 г.

В БСП много дълго време се считаше, че младите са много полезни по време на кампанията, но не и да участват в реалния политически процес. Смятам, че на този етап това е реформа, която отговаря на исканията на повечето социалисти, заяви Симов.

Прекият избор на председател пък означава, че занапред лидерското състезание няма да е схемаджийско, а избор между реални идеи и програми, добави той. По предизборната програма е работено много. Единствено БСП излиза с реално подплатени финансови идеи. Компромиси със своята програма БСП няма да направи, подчерта социалистът. По думите му "БСП още носи синини от двете си коалиции с ДПС". След одисеята "Орешарски" нашите собствени избиратели ни наказаха, като не излязоха да гласуват.

БСП по най-трудния начин научи основния урок в политиката – не обещавай нещо, което не можеш да изпълниш, заяви членът на ръководството на столетницата. По думите му, след изборите БСП няма да влиза в безпринципни коалиции. Ако няма друг вариант, освен широка коалиция с ГЕРБ, по-добре да се върви на нови избори, категоричен е Симов. Убеден съм, че БСП може да изненада на тези избори, както изненада на изборите за президент, каза още социалистът.