Познавам Ангел Христов - Геле от отряда за борба с тероризма. Той беше в друга група. Това заяви експертът по национална сигурност и преподавател в Пловдивския университет доц. Алексей Петров в ефира на bTV по повод новината, че единият от братя Галеви се е върнал мистериозно в България и е починал.

"Като ръководител на отряда за специални операции Ангел-Геле беше служител в моята група и оттам го познавам добре. По-късно братя Галеви постъпиха като служители в Национална служба за борба с организираната престъпност, после бизнес и съм загубил следата им до 2009 г., когато бях в ДАНС и участвах в тяхното задържане“

"Погребението е спряно. Разследващите трябва да се поизнесат. Той (Ангел Христов – б.р.) макар и починал е намерен от близките му“, каза Петров.

Той коментира и изказването си през 2010 г., че е организирал срещата между братя Галеви и Румен Петков. „Съвсем регламентирано. Идеята за срещата между тях и министъра на вътрешните работи е действие на зам.-министър на Румен Петков. Информацията, която имаха двамата трябваше да я предоставят директно на министъра. Аз бях в статут на офицер на оперативно внедряване. Нищо нередно не се случи в тази среща. После беше прекспонирана и се наложи Румен Петков да напусне поста си", спомни си Петров.

"Един човек да мине границата, то той преди това трябва да е бил обект на оперативно наблюдение", каза още Петров и допълни, че не вижда връзка с убийството на Къро, но службите трябва да си свършат работата.

Запитан има ли представа как двамата са напуснали страната и как Христов е влязъл отново, той заяви: "Когато говорим за службите, има едно понятие "система". Не трябва да разглеждаме службите за сигурност и правоохранителната система извън това понятие - "системност". Време е вече сектори по сектори да се върне тази системност. Предлагам ви оттук нататък да говорим само за система".

Той оцени с 3 по шестобалната система оценката си за завръщането на Ангел Христов. И отбеляза, че разследващите трябва да се произнесат за истинската причина за кончината на единия от Братя Галеви.

Петров коментира и записа от Националния съвет на ПП, разпространен от Радостин Василев и разкритията, че назначенията в службите са съгласувани с посолства.

"Аз самият съм бил в разговор с представители на чужди служби, касаещи още по-сериозни въпроси. Това не е намеса във вътрешните работи. Но когато трябва да се работи в единната система, трябва да има координация".

По думите му тези разговори са "домашни". "Ако ги сравним с разговори на личен лекар, нещата вече няма да изглеждат толкова страшни."

"По отношение на тази комуникация между българските служби, тя е необходима заради синхрона. Няма как, ако един обикновен човек бъде издигнат до дадена позиция, той трябва да получи достъп до масивите на НАТО, Европол. Може да се случи човекът да бъде назначен и да му бъде отказан достъп. Който отрича, че това не се случва по този начин, заблуждава себе си", каза още той.

Петров коментира и политическата обстановка у нас и връчения втори мандат за правителство.

"Не бих казал, че имам роля. Аз подкрепям създаването на правителство. Преди два месеца след изборите аз си направих страница в социалните мрежи и заявих, че България трябва да има редовен кабинет", посочи Петров по повод твърдението, че в неговия ресторант "Делвите" е имало неформална среща в „Делвите“, на която са присъствали татко Петко, Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ. 

"Не съм потвърдил че тази среща се е състояла, казах, че всеки може да идва в този ресторант. Никога не е имало такава среща. Познавам Борисов. Познавам Петко Петков - бащата на Кирил Петков", каза още той. 

Петров заяви, че познава и Кирил Петков, но не се среща с него.

Алексей Петров призна, че е провел среща с Бойко Борисов, която е била инициирана от лидера на ГЕРБ. На нея двамата са изяснявали отношенията си, говорили са си за службите. Не са били обсъждани съдбовни въпроси, а по-скоро такива от личен характер. Не е била поставена темата за прошката.

Той отрече да участва в "сценарий" за съставянето на кабинет, както твърди служебният МВР министър Иван Демерджиев: "По отношение на сценарий, на режисури - по никакъв начин не участвам", заяви той.

"Аз се отнасям с голямо уважение към вътрешния министър. Според мен той успява по някакъв начин да парира глупостите на височайшите си подчинени. Имам мнение и съм известен с това, че го го изказвам доста често, понякога и неприемливо. Но ще продължа да го изказвам", каза Петров.

Той посочи, че не е получавал предложение за публична служба и допълни, че ако е с конкретна цел и за определен период от време, би приел подобно предложение.

"Например, ако е за икономическата сигурност, бих отишъл в ДАНС, защото няма по-приоритетно нещо в този момент. Пак повтарям, ако е за кратко време. Аз имам достатъчно ангажименти", уточни той.

"Посредникът, който направи снимката с Борисов - Имахме сериозен разговор на тази тема с него, той отрича да я е споделил с медиите", добави Петров.

Относно имунитета на Борисов, Алексей Петров го посъветва да не го дава. "Сега още по-видно става ясно, че прокуратурата се използва за правене на политика... Имам усещането, че атаките срещу лидерите на партиите са по-скоро атаки към самите партии, защото това са репутационни удари, за да не се състави правителство".

"И аз имах обвинение от няколко реда и мислех, че бързо ще приключи, а то остана за 12 години.", допълни Петров.

"Барселонагет" коментира с думите: "Следва преди покупката на тази къща, да има друго престъпление, през което "черните пари" да са изпрани, да са избелени. Ако Борисов участва в някакво такова престъпление, може би да. Но има очевидна насоченост към Борисов и другите лидери за несъставяне на правителство."

Грешката на г-н Гешев е, че това са удари по самите партии, и когато нанесеш удари по техния имидж, това ги сплотява и ще бъде катализатор за съставяне на правителство, както и стана. Не трябва да му бъде позволено на г-н Гешев да се изгаври с лидерите. В крайна сметка зад тези лидери стоят 700 000 души", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук